Βακτήρια σε τυρί και λουκάνικα ωφελούν την υγεία

Τυρί και λουκάνικα με βακτήρια, που όχι μόνο δεν βλάπτουν την υγεία, αλλά αντιθέτως την προστατεύουν, παράχθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος το οποίο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Θράκης, Θεσσαλονίκης, Πατρών και δύο βιομηχανιών τροφίμων.

Τα βακτήρια μπορεί να καταστρέφουν τα τρόφιμα και να απειλούν την υγεία. Όχι, όμως όλα. Υπάρχουν και κάποια βακτήρια, τα προβιοτικά, τα οποία όχι μόνο δεν βλάπτουν την υγεία αλλά αυξάνουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων και ταυτόχρονα τα καθιστούν πιο ασφαλή, προστατεύοντάς τα από αλλοιώσεις που προκαλούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ένα τέτοιο βακτήριο, ο Lactobacillus paracasei K5, που απομονώθηκε από γαλακτοκομικά προϊόντα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων (λουκάνικα και γαλακτοκομικά) με την προσθήκη προβιοτικών απομονωμένων από γαλακτοκομικά προϊόντα”, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή λουκάνικων και λευκού τυριού υψηλής διατροφικής αξίας, που επιπλέον μπορούν να διατηρούνται πολύ χρόνο χωρίς να χαλάνε.

Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά αυτά τα προϊόντα, καθώς θα πρέπει να δοθούν οι σχετικές άδειες και να γίνουν κάποιες προσαρμογές στην παραγωγική διαδικασία των βιομηχανιών τροφίμων. 

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ