Σε διαβούλευση ο κανονισμός για το «Ελληνικό Σήμα» στις ελιές

Σε διαβούλευση ο κανονισμός για το «Ελληνικό Σήμα» στις ελιές

Σε διαβούλευση τέθηκε ο κανονισμός απονομής Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές τον οποίο είχε πρώτη φέρει στη δημοσιότητα σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».

Η διαδικασία της διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαΐου 2016, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να καταχωρούν τα σχόλιά τους στην ηλεκτρονική σελίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (www.opengov.gr).

Όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικού Σήματος και γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, «με τον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την απονομή και τη χρήση του ελληνικού σήματος στα σχετικά προϊόντα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου Κανονισμού για την προστασία της ελληνικότητας των προϊόντων της χώρας μας, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις διατάξεις του.

Ο κανονισμός διασφαλίζει τη λειτουργία ενιαίου και ομοιογενούς πλαισίου αξιόπιστων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών διαδικασιών ελέγχου και απονομής του Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές.

Το «Ελληνικό Σήμα» είναι αυτό που έχει εγκριθεί με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τοποθετείται στα μέσα συσκευασίας ή/και ετικέτα των προσυσκευασμένων προϊόντων, καθώς και των μη προσυσκευασμένων προϊόντων (π.χ. βαρέλι) που διατίθενται στην κατανάλωση. Δύναται δε να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε μέσο για την παρουσίαση και τη διαφήμισή τους από την επιχείρηση στην οποία έχει απονεμηθεί.

Απαιτήσεις για την απονομή του Ελληνικού Σήματος

Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές, πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι απαιτήσεις:

– Οι ελαιόκαρποι να παράγονται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

– Οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) μεταποίησης και περαιτέρω επεξεργασίας (π.χ. εκπυρήνωση, γέμισμα, πολτοποίηση) των ελαιοκάρπων, τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

– Οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) αποθήκευσης και εμπορίας πρώτης ύλης ή/και μη προσυσκευασμένων προϊόντων, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

-Να καθιερώνεται και να τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας, διατηρούμενης της δυνατότητας ανάστροφης επιβεβαίωσής της, που να διασφαλίζει:

-την ελληνική προέλευση των ελαιοκάρπων,

-τη συνέχεια της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια των οποιοδήποτε ενδιάμεσων διαδικασιών στην επιχείρηση και στις συνεργαζόμενες μ’ αυτήν επιχειρήσεις,

-την ταυτότητα των παραγόμενων τελικών προϊόντων που εξέρχονται από την επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός των ελληνικών προϊόντων από ομοειδή προϊόντα μη ελληνικής προέλευσης, σε όλα τα στάδια των παραγωγικών διαδικασιών.

Επιπλέον, η επιχείρηση υποχρεούται να τηρεί αρχείο που αφορά στους προμηθευτές, στις εισερχόμενες ποσότητες, στην κίνηση των προϊόντων σε όλα τα στάδια των παραγωγικών διαδικασιών, τους αποδέκτες των εξερχόμενων ποσοτήτων των τελικών προϊόντων, καθώς και τη σχέση μεταξύ κάθε παρτίδας εισροών αρχικών προϊόντων και κάθε παρτίδας εκροών τελικών προϊόντων.

Προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

Οι επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες και καταχωρισμένες στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων και δικαιούχων χρήσεως των ενδείξεων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)/Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)» που τηρεί ο ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραγωγή ή/και συσκευασία ή/και εμπορία προϊόντων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε, καταχωρίζονται αυτοδίκαια στο μητρώο και δικαιούνται τη χρήση του Ελληνικού Σήματος, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης.

Τέλος Ελληνικού Σήματος

Για την απονομή και τη χρήση του Ελληνικού Σήματος, η επιχείρηση καταβάλλει στον φορέα απονομής τέλος χρήσης. Ανάλογα με τον αριθμό των καταχωρισμένων προϊόντων της επιχείρησης το ετήσιο τέλος διαμορφώνεται ως εξής:

Αριθμός προϊόντων Ετήσιο τέλος χρήσης (ευρώ)

1-7 150

8-14 + 100

15-21 + 100

> 22 + 50

Τα παραπάνω τέλη συμπεριλαμβάνουν το Φ.Π.Α.

Το τέλος καταβάλλεται πριν από την καταχώρηση κάθε προϊόντος της επιχείρησης στο μητρώο. Για κάθε επιπλέον έτος χρήσης του Ελληνικού Σήματος, το τέλος καταβάλλεται εντός του πρώτου διμήνου του ημερολογιακού έτους.