Δ. Καραβασίλης: Από το 2005 έως το 2014 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31,6% σε αξία

Δ. Καραβασίλης: Από το 2005 έως το 2014 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31,6% σε αξία

Ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος είναι ένα από τα προβλήματα του κλάδου των εξαγωγών σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο κ. Δημήτρης Καραβασίλης, Μέλος του Δ.Σ., Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο συνέδριο του Economist.

Στο διάστημα 2005-2014 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 31,6% σε αξία, το εμπορικό έλλειμμα από το 2008 (ιστορικό χαμηλό 2005-2014) μέχρι το 2014 βελτιώθηκε κατά 54,4% και η Ελλάδα κατατάσσεται 11η στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε σε ομιλία του στο 2ο συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Θεσσαλονίκη το μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Καραβασίλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αγορές της ΕΕ αποτελούν τον βασικό προορισμό των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με 68,7% και ακολουθούν τρίτες χώρες με 31,3%.
Οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αφορούν κατά σειρά, κυρίως, σε παρασκευασμένες ελιές, βαμβάκι, φέτα, παρθένο ελαιόλαδο, παρασκευασμένα ροδάκινα, τσιγάρα, τσιπούρες νωπές, λαβράκια νωπά, σταφύλια νωπά και καπνά sun cured.
Τα προβλήματα του κλάδου, όπως τα διατύπωσε ο κ. Καραβασίλης, έχουν ως εξής:

  • Μικρός κλήρος και πολυτεμαχισμένος
  • Νοοτροπία – αδυναμία συνεταιρισμών να οργανωθούν και να εκσυγχρονιστούν, αναπτύσσοντας συνέργειες
  • Ενσωμάτωση έρευνας – τεχνολογίας – καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία
  • Ελλιπής ενημέρωση
  • Απουσία ολοκληρωμένης εξαγωγικής στρατηγικής. Σήμερα τα ελληνικά προϊόντα αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των ξένων αγορών και να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό.