Τι ειπώθηκε στη Βουλή για το ν/σ των συνεταιρισμών

Ψηφίστηκε επί της Αρχής κι επί των άρθρων ο νέος επενδυτικός νόμος

Με πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς της αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι το συνεταιριστικό νομοσχέδιο δόθηκε μόλις το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, για να συζητηθεί Παρασκευή 8 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από δυο ημέρες, άρχισε στις 11 το πρωί η συζήτηση επί της Αρχής  στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου. Για την επόμενη συνεδρίαση κλήθηκαν εκπρόσωποι 20 φορέων του αγροτικού χώρου, για να καταθέσουν τις απόψεις τους στη συζήτηση που πρόκειται να διεξαχθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου στη 1 μ.μ.

Διαβάστε επίσης: 
Tο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

Τόσο η συντονίστρια της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου Όλγα Κεφαλογιάννη, όσο κι άλλοι βουλευτές και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο ο χρόνος είναι λιγοστός. Εκφράστηκαν δε και διαμαρτυρίες , επειδή, όπως είπαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της αλλαγής του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για το γιαούρτι κι η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως για το θέμα αυτό θα ζητηθεί έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής.

Οι βουλευτές από την πλευράς της ΝΔ αλλά κι ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης ζήτησαν να γίνει συζήτηση για το νέο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών , που με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, απαξιώνει τους όρους νωπό γάλα από το γιαούρτι. Το ζήτημα δέχτηκε ο κ. Αποστόλου, όχι ως επείγον κι αναμένεται να οριστεί συνεδρίαση.

Βουλευτές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγήτρια την Κατερίνα Παπανάτσιου (Μαγνησίας) επέμειναν ότι το νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει κακώς κείμενα που ταλάνισαν τους συνεταιρισμούς , επιχειρεί να βοηθήσει το μικρομεσαίο αγρότη και να δώσει νέα πνοή στο συνεταιριστικό κίνημα, που απαξιώθηκε στο χρόνο και χαρακτήρισε τομή το ζήτημα της συνεταιριστικής εκπαίδευσης, που θέτει το νομοσχέδιο. 

Οι βουλευτές της ΝΔ, με εισηγητή το Γιώργο Βλάχο εξέφρασαν την άποψη ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την πραγματικότητα της αγοράς, καθώς οι συνεταιρισμοί δρουν σ΄ ένα οικονομικό περιβάλλον, ενώ τόνισαν ότι κακώς δεν έχει περάσει από την ΟΚΕ. Ο κ. Βλάχος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τους αγρότες ως πολίτες Β΄ κατηγορίας και σημείωσε πως είναι «ύποπτο η κυβέρνηση να θέλει κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών… Δεν θα καταργηθούν οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί επειδή το θέλουν κάποιοι».

Πιο έντονη απ’ όλους ήταν η παρέμβαση του τομεάρχη Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτή Σερρών, Μιχάλη Τζελέπη, ο οποίος επέκρινε  πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας που θα φέρουν νέα αναταραχή διότι είναι ανεφάρμοστες στην πράξη αλλά κι άλλες διατάξεις με τις οποίες η πολιτεία επιχειρεί να έχει έντονα παρεμβατικό ρόλο στο συνεταιριστικό κίνημα  παραβιάζοντας ακόμη κι άρθρο 12 του Συντάγματος για το αυτοδιοίκητο. Ο κ. Τζελέπης μίλησε για λογική «Κορέας» και τόνισε πως είναι «κηδειόχαρτο» για τους εναπομείναντες συνεταιρισμούς.

Για «κοκορομαχία» κομμάτων του ευρωμονόδρομου έκανε λόγο, ο Νίκος Μωραΐτης από την πλευρά του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταργηθεί στην πράξη. «Καταργείτε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ», είπε και κατήγγειλε «τρωκτικά», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα στο νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο για τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους, που καταλήγουν στο δρόμο , αναφερόμενος σε εργαζομένους της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Ένωσης Λάρισας, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ το καταψηφίζει.

Η Κωνσταντίνα Μάρκου, μιλώντας από το ΠΟΤΑΜΙ σημείωσε ότι ενώ στο εξωτερικό έχουμε πολύ μεγάλους συνεταιρισμούς από άποψη οικονομικής δραστηριότητας αλλά και μελών, στην Ελλάδα έχουμε πολλούς που ήταν απλά σφραγίδες για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, σε σημείο σήμερα να είναι 15-20 οικονομικά εύρωστοι.. Για τις διαφορές στα ιδρυτικά μέλη τόνισε γιατί να έχουμε 30, ενώ στη διαβούλευση είχαμε 40 ή 50 ή 10. στα θετικά του νομοσχεδίου είπε πως είναι η απλοποίηση της διαδικασίας κι ότι ορθώς προβλέπεται έλεγχος επί των οικονομικών κι η πρόβλεψη για παράδοση παραγωγής.

Υπέρ των διατάξεων του νομοσχεδίου με στόχο να αναγεννηθεί το συνεταιριστικό κίνημα τάχθηκε ο τομεάρχης Αγροτικού, Γιώργος Λαζαρίδης από πλευράς των ΑΝΕΛΛ αλλά ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και για το θέμα της ερασιτεχνικής αλιείας, μιλώντας και για τους κατασκευαστές ερασιτεχνικών σκαφών, που έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Ο Τάσος Μεγαλομύστακας , τομεάρχης Αγροτικού της Ένωσης Κεντρώων τάχθηκε υπέρ ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το ρόλο της ΟΔΙΑΓΕ ή ΔΙΑΓΕΠ τονίζοντας ότι δε χρειαζόμαστε νέα ΑΓΡΟΓΗ και ζήτησε να κληθούν κι οι φιλοζωικές οργανώσεις, καθώς υπάρχουν διατάξεις που αφορούν αδέσποτα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να ψηφίσουν το νομοσχέδιο:, σημειώνοντας πως υπάρχει πλήρης απαξίωση στο χώρο του συνεργατισμού. Τόνισε πως υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της υπερχρέωσης καθώς χρωστά ο αγροτικός χώρος πάνω από 3 δις σε ληξιπρόθεσμα κι έχει άλλα 600-650 εκατομμύρια ευρώ από ανακτήσεις και καταλογισμούς. Σημείωσε πως από τους 6.500 συνεταιρισμούς – είπε ο κ. Αποστόλου – έχουμε γύρω στους 800 ενεργούς κι από αυτούς με δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης είναι περί τους 20. «Έχουμε χρόνο για αντιπολιτεύσεις και για κορώνες» κατέληξε.

Άννα Στεργίου