Ελαφρά επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Ελαφρά επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Στις 48,4 μονάδες έκλεισε τον Φεβρουάριο, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Markit, χαμηλότερη από τις 50 μονάδες του Ιανουαρίου, η πρόσφατη τιμή υπέδειξε ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα.

Οι όγκοι παραγωγής των Ελλήνων παραγωγών αγαθών συρρικνώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν σχετικά μέτριος.

Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των εισερχόμενων νέων εργασιών και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν.

Ο αριθμός των εργαζομένων στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας περιορίστηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών, παρότι ο ρυθμός μείωσης ήταν οριακός.

Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να περιορίζουν την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα επιμηκύνθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα. Επιπλέον, τα στοιχεία της έρευνας του Φεβρουαρίου υπέδειξαν τη σημαντικότερη επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 και ήταν αποτέλεσμα των διαταραχών που προκάλεσαν οι διαμαρτυρίες των αγροτών στις μεταφορές.

Οι τιμές εκροών στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας μειώθηκαν και πάλι τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός υποχώρησης ήταν έντονος και επέκτεινε την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών σε 60 συνεχείς μήνες. Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι περιορισμένες τιμές χρέωσης ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών εισροών, οι οποίες υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2009.

Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο, μολονότι με τον πιο ανεπαίσθητο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ