Ανήσυχο το Επιμελητήριο Λακωνίας για τις εισαγωγές ελαιολάδου

Επιστολή προς τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, στην οποία περιγράφονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των ελαιοπαραγωγών από την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία, απέστειλε το Επιμελητήριο Λακωνίας.

Ανήσυχο το Επιμελητήριο Λακωνίας για τις εισαγωγές ελαιολάδου από Τυνησία

Επιστολή προς τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, στην οποία περιγράφονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των ελαιοπαραγωγών από την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία, απέστειλε το Επιμελητήριο Λακωνίας.

Στο κείμενο που υπογράφει η πρόεδρος Βασιλική Δερτιλή, αναφέρεται ότι με παλαιότερη επιστολή είχε επισημάνει το επιμελητήριο την ανησυχία του σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση αδασμολόγητων ποσοστώσεων στις εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία και ζητούσε παρέμβαση προς το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εμπόδιση του μέτρου αυτού.

Η εκτίμηση του επιμελητηρίου ήταν ότι το μέτρο “θα οδηγούσε στην περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος της περιοχής μας και όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας και, κατά συνέπεια, ολόκληρης της χώρας μιας και το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά παραγόμενα και εξαγώγιμα προϊόντα της”.

Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, όπως σημειώνεται, εγκρίθηκε το σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία το 2016 και 2017 και ότι τα έκτακτα μέτρα υιοθετήθηκαν με 475 ψήφους υπέρ, 126 κατά, και 35 αποχές. Επίσης, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, οι ευρωβουλευτές υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει μία ενδιάμεση αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων, εάν αποδειχθεί ότι αυτά βλάπτουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιόλαδου. Ζήτησαν, ακόμη, από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος.

“Η ανησυχία των Ελλήνων παραγωγών αυξάνεται, εξαιτίας αυτής της απόφασης, διότι η εφαρμογή της θα πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία, κυρίως, των νότιων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας. Σαφώς, η εισαγωγή ελαιολάδου από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιτίας τόσο του αφορολόγητου όσο και της χαμηλότερης τιμής του προϊόντος, συνεπάγεται πτώση της τιμής του εγχώριου ελαιολάδου. Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγήσει τους μικρομεσαίους παραγωγούς στα όρια της εξόντωσης, όπως, βέβαια και τη συρρίκνωση της εγχώριας οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε οριακό επίπεδο”.

Το Επιμελητήριο ζητάει από τους ευρωβουλευτές να προβούν στην αναθεώρηση αυτής της απόφασης και την άμεση αντίδρασή τους, με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τυνησίας.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)