Έντονες ενστάσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις εισφορές αγροτών

Τετράωρη «ανάκριση» Κατρούγκαλο από την κοινοβουλευτική ομάδα για το ασφαλιστικό

Έντονες ενστάσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις εισφορές αγροτών

Η δραματική αύξηση των εισφορών που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς βρέθηκε στο επίκεντρο της τετράωρης «ανάκρισης» του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ενστάσεις διατυπώθηκαν κυρίως από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην περιφέρεια και οι οποίοι μετέφεραν στον υπουργό την οργή των τοπικών κοινωνιών για τις προτεινόμενες διατάξεις που πολλαπλασιάζουν την επιβάρυνση για τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα. Διάθεση υπαναχώρησης, ωστόσο, δε διαφάνηκε από τον υπουργό ο οποίος επιμένει στην πρόταση για πλήρη ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα ενώ, ειδικά για τον ΟΓΑ, τόνισε ότι (όπως το ΝΑΤ και το ΤΣΜΕΔΕ) θα διατηρήσουν κάποια χαρακτηριστικά αυτονομίας.

Αρκετοί βουλευτές ακόμα δήλωσαν ότι θα περιμένουν να ποσοτικοποιηθούν πλήρως οι κυβερνητικές προτάσεις, κάτι που ζητούν άλλωστε επιτακτικά και οι δανειστές.

Οι τελευταίοι δεν έχουν δώσει ακόμα την οριστική έγκρισή τους η οποία, εφόσον εξασφαλιστεί, θα έχει ως συνέπεια το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως σε δέκα χρόνια θα έχει εξατμιστεί η προσωπική διαφορά και τότε θα υπάρχει ενιαία μεταχείριση παλιών και νέων. Επιπλέον σημείωσε πως η Τρόικα πιέζει για τα εξής: 1. βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, 2. χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και 3. να μην αυξηθούν οι εισφορές.

Μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η γραμματέας του κομματικού Οργάνου Αφροδίτη Θεοπεφτάτου δήλωσε πως η πρότασή της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια».

Γιάννης Τσατσάκης