Η διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ο Δρ Μπινγκ Λου, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο «Brigham and Women’s» παρουσίασε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 94.000 αμερικανίδες 25-42 ετών, που είχαν δώσει στοιχεία για την διατροφή τους ανά τετραετία, το διάστημα 1991-2011. Κατά τη διάρκεια της μελέτης σχεδόν 350 γυναίκες εκδήλωσαν τη νόσο.

Όσες έκαναν τη τυπική αμερικανική διατροφή (δηλαδή πολύ κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, ραφιναρισμένα δημητριακά, τηγανητά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και γλυκά) ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, πουλερικά και ψάρια.

Σε δεύτερη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας αναλύθηκαν άλλα στοιχεία από την αρχική μελέτη και διαπιστώθηκε ότι οι ισχύουσες διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες μπορούν να μειώσουν κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.