Ισπανία: Οι 10 πιο φιλόδοξες startups της αγροδιατροφής

Τα προϊόντα τους υπόσχονται να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις σε μεγάλες προκλήσεις του τομέα

Οι καινοτομίες στον κλάδο της τεχνολογίας τροφίμων της Ισπανίας υπερβαίνουν κατά πολύ τον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών και περιλαμβάνουν τεχνολογίες αιχμής στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της ρομποτικής, της τεχνολογίας blockchain, της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και των μεγάλων δεδομένων. Αξιοποιώντας αυτή την πρόοδο, το ταχύτατα αναδυόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας τροφίμων της Ισπανίας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις αειφορίας της αγροδιατροφικής βιομηχανίας.

Σε μια περίοδο έκρηξης νέων συμμετοχών και καινοτομιών στην τεχνολογία τροφίμων, η σελίδα EU-Startups παρουσίασε 10 από τις πιο υποσχόμενες ισπανικές startups σε αυτόν τον τομέα. Με έτος ίδρυσης μεταξύ 2018 και 2023, αυτές είναι οι εταιρείες που αναμένεται να κερδίσουν τη μεγαλύτερη προσοχή των επενδυτών στο άμεσο μέλλον:

✱ Olistic: Αυτή η startup με έδρα τη Βαρκελώνη ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης όλων των αιτιών της τριχόπτωσης ταυτόχρονα, αξιοποιώντας φυσικά και vegan συστατικά. Με τις κλινικά αποδεδειγμένες λύσεις της, η Olistic ενδυναμώνει την ανάπτυξη των μαλλιών και τους προσφέρει ολοκληρωμένη περιποίηση. Με έτος ίδρυσης το 2020, η Olistic έχει προσελκύσει χρηματοδότηση ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, που την ώθησε στην πρώτη γραμμή της κατηγορίας της.

✱ Libre Food: Αξιοποιώντας την τεχνολογία ζύμωσης ακριβείας, η Libre Food, με έδρα επίσης τη Βαρκελώνη, έχει δημιουργήσει ένα «μπέικον» με βάση τους μύκητες και αποκλειστικά από φυσικά συστατικά, ονομάζοντάς το Libre Bacon. Το μπέικον της Libre παρασκευάζεται από το ίδιο το μανιτάρι, δηλαδή το καρποφόρο σώμα του μύκητα, και όχι από μυκήλιο (δηλαδή τα «κλαδάκια» της «ρίζας» του), όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Στόχος της εταιρείας, να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της ΕΕ για χοιρινό κρέας —που σήμερα είναι μια βιομηχανία 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων— και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα μειονεκτήματα της εμπορικής χοιροτροφίας. Η καινοτόμος startup ιδρύθηκε το 2020 και έλαβε χρηματοδότηση άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

✱ Haddock: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, το καινοτόμο λογισμικό υπηρεσιών εστίασης της βαρκελωνέζικης Haddock επιτρέπει στα εστιατόρια να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στον έλεγχο του κόστους, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο λειτουργίας τους, εκσυγχρονίζοντας τις διαδικασίες τους και οδηγώντας την αποτελεσματικότητά τους σε νέα επίπεδα. Ιδρύθηκε το 2020 και υποστηρίζεται από χρηματοδότηση άνω του
1 εκατομμυρίου ευρώ.

✱ Oscillum: Το πρωτοποριακό προϊόν της, SmartLabel, είναι ένα έξυπνο εργαλείο που εντοπίζει την αλλοίωση των τροφίμων μέσω καινοτόμων αισθητήρων. Από την έναρξή της το 2019 στο Αλικάντε, η Oscillum έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των τροφίμων.

✱ Incapto Coffee: Με δέσμευση στην καινοτομία, η Incapto Coffee έχει αναπτύξει έναν κόκκο καφέ που όχι μόνο ωφελεί τον πλανήτη, αλλά βελτιώνει και την εμπειρία κατανάλωσης καφέ για τους καταναλωτές. Το προϊόν της καταργεί τις κάψουλες, ενώ πέρα από τους κόκκους, περιλαμβάνει την πώληση αυτόματων μηχανών καφέ και ένα βολικό σύστημα συνδρομής για την προμήθεια των κόκκων. Από το 2020, η Incapto Coffee έχει εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή συνολική χρηματοδότηση 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

✱ Cubiq Foods: Η πλατφόρμα της εταιρείας προσφέρει συνθετικά λίπη σε βιομηχανικούς πελάτες, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα, την υγεία και την οικονομική προσιτότητα. Μειώνοντας τα ζωικά και τα κορεσμένα λίπη και διατηρώντας παράλληλα τη γεύση και την υφή, η Cubiq Foods ισχυρίζεται ότι προσφέρει υψηλής ποιότητας επεξεργασμένα τρόφιμα με ενισχυμένα διατροφικά προφίλ, έχοντας λάβει χρηματοδότηση άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ από την ίδρυσή της το 2018.

✱ NOVAMEAT: Σε συνεργασία με κορυφαία εστιατόρια, η επίσης βαρκελωνέζικη NOVAMEAT παράγει μεγάλης κλίμακας τεμάχια κρέατος φυτικής προέλευσης, φιλοδοξώντας να αντιμετωπίσει τις «ανεπάρκειες» της κτηνοτροφίας. Από την ίδρυσή της το 2018, έχει συγκεντρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

✱ Innomy: Με προέλευση από τη χώρα των Βάσκων, η Innomy ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων «κρέατος» με βάση τους μύκητες, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή πρωτεϊνών. Χρησιμοποιώντας βιοτεχνολογικές διαδικασίες, δημιουργεί υγιεινές πρωτεϊνούχες τροφές που χρησιμεύουν ως νόστιμες εναλλακτικές στο παραδοσιακό κρέας. Η τεχνογνωσία της επεκτείνεται στην ανάπτυξη αναλόγων κρέατος και λειτουργικών αλεύρων χρησιμοποιώντας το μυκήλιο του μανιταριού, ενώ παράλληλα επαναχρησιμοποιεί βιομηχανικά υποπροϊόντα ως πολύτιμες πρώτες ύλες. Από το 2018, έχει εξασφαλίσει 1,3 εκατ. ευρώ.

✱ Velada: Η πρωτοποριακή εφαρμογή της εταιρείας με έδρα τη Μαδρίτη αξιοποιεί δεδομένα και χρησιμοποιεί έναν αποκλειστικό αλγόριθμο, παρέχοντας εξατομικευμένες προτάσεις που την καθιστούν τον πρώτο έξυπνο οδηγό εστιατορίου. Με έτος ίδρυσης το 2021, η Velada κέρδισε γρήγορα την προσοχή, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 1,1 εκατομμυρίων ευρώ από το ξεκίνημά της.

✱ MIXO: Μία ακόμη εταιρεία από τη Βαρκελώνη, έχει λανσάρει κομψούς αυτόματους πωλητές κοκτέιλ, σχεδιασμένους για άμεση χρήση από καταναλωτές σε νυχτερινά κέντρα και φεστιβάλ. Με τη χρήση τους, οι χρόνοι αναμονής και το κόστος προσωπικού μειώνονται σημαντικά, ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία του πελάτη. Το MIXO όχι μόνο ενισχύει τις πωλήσεις και βελτιώνει την κερδοφορία των εκδηλώσεων, αλλά προωθεί επίσης ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Η MIXO, που ιδρύθηκε το 2021, έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 500.000 ευρώ σε χρηματοδότηση.