Καλαμπόκι: Διελκυστίνδα προσδοκιών λίγο πριν τα αλώνια

Μείωση αποδόσεων έως 10% στις πρώιμες καλλιέργειες

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιάννη Σάρρου

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τον αλωνισμό του αραβοσίτου που ξεκινά σε περίπου δέκα ημέρες στη Θεσσαλία, μια ιδιαίτερη… διελκυστίνδα φαίνεται να διαμορφώνεται στην αγορά. Από τη μία πλευρά, οι παραγωγοί καλαμποκιού που περιμένουν να ρεφάρουν για την αύξηση του κόστους, προσδοκώντας τιμές πάνω από 35 λεπτά/κιλό.

«Σύμμαχός» τους είναι τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς, με επίκεντρο τα Βαλκάνια. Από την άλλη πλευρά, οι ταλαιπωρημένοι κτηνοτρόφοι, που πέρασαν μια από τις χειρότερες χρονιές, ελπίζουν να πάρουν μια ανάσα, αγοράζοντας σε τιμή παραγωγού κάτω από τα 30 λεπτά. Η ασφυκτική κατάσταση στον πρωτογενή τομέα λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής δημιουργεί συγκρουσιακές τάσεις και αυτοί που βλέπουν την επόμενη μέρα συνιστούν να επικρατήσει η σύνεση, ώστε να υπάρχει προοπτική εκατέρωθεν.

Μειωμένες οι αποδόσεις για τα πρώιμα

Με τα υβρίδια μικρού βιολογικού κύκλου στα νότια της χώρας ξεκίνησε η συλλογή για φέτος και από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μέχρι και τον Οκτώβριο, θα μαζεύονται τα μεγάλου βιολογικού κύκλου στις βορειότερες περιοχές. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για μία μικρή αρνητική απόκλιση στις αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης. Το θετικό για τους παραγωγούς εστιάζεται στη ζήτηση από την αγορά και σύμφωνα με τους ίδιους, σε κάποιες περιοχές η αφετηρία της τιμής βρίσκεται περίπου 10 λεπτά πάνω σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή κοντά στα 37 λεπτά/κιλό. Το αν αυτό το επίπεδο θα αποτελέσει τον κανόνα ή την εξαίρεση της αγοράς, θα εξαρτηθεί και από τις τιμές και τις ποσότητες καλαμποκιού που θα εισαχθούν.

Ο Γιώργος Βασιλόπουλος, από την Αμαλιάδα Ηλείας, είναι από τους πρώτους παραγωγούς που ξεκίνησαν τη συλλογή με υβρίδια μικρού βιολογικού κύκλου. Όπως ο ίδιος μας ενημέρωσε, οι μέχρι τώρα αποδόσεις στα υβρίδια 105 ημερών κυμάνθηκαν από 1.250 έως 1.400 κιλά το στρέμμα. «Οι αποδόσεις αυτές είναι αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Συλλέγουμε με υγρασία περίπου στο 14% και αρχές Σεπτεμβρίου θα μπούμε στα καλαμπόκια μεγάλου βιολογικού κύκλου, τα οποία δείχνουν ότι θα έχουν καλύτερες αποδόσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι κυμαίνεται από 37 έως 38 λεπτά/κιλό στο χωράφι. «Αυτό βέβαια αποτελεί μία τρέχουσα συγκυρία κατά την οποία οι ανάγκες σε καλαμπόκι είναι μεγάλες», συμπληρώνει. «Παραγωγοί που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους και δεν έχουν μεγάλη ανάγκη από ρευστοποίηση της παραγωγής θα προχωρήσουν στην αποθήκευση, γιατί πιστεύουν ότι οι τιμές θα ανέβουν το επόμενο διάστημα του χειμώνα», καταλήγει ο παραγωγός.

Μεγάλες οι προσδοκίες για τιμές, με 35 λεπτά ξεκινά το Μεσολόγγι

Εν αναμονή αποφάσεων για τις τιμές βρίσκεται ο συνεταιρισμός Λεχαινών, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το καλαμπόκι και κάθε χρόνο «ανοίγει» την αγορά. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του, Παναγιώτη Κοτσέτα, εντός της εβδομάδας το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει την πολιτική που θα ασκήσει ο συνεταιρισμός στο θέμα. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι οι μέχρι τώρα οι αλωνισμοί που έγιναν στην περιοχή είναι ελάχιστοι και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Γαλατάς και το Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν τις βασικότερες περιοχές της καλλιέργειας του καλαμποκιού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μουχτούρη, αλωνιστής και έμπορος καλαμποκιού από τη Ναύπακτο, η φετινή χρονιά για τα πρώιμα καλαμπόκια δείχνει να είναι χειρότερη σε σύγκριση με πέρυσι. «Μαζέψαμε τα μικρού βιολογικού κύκλου υβρίδια των 80-90 ημερών και τώρα πάμε στα των 110. Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε από τη συλλογή δείχνει μία μείωση πάνω από 10% σε σύγκριση με τα περσινά. Εκτιμούμε ότι οι καλλιέργειες του καλαμποκιού στην περιοχή μας επηρεάστηκαν από τον καύσωνα που επικράτησε κατά το στάδιο της γονιμοποίησης και της ωρίμανσης του φυτού».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Μουχτούρης είπε ότι οι αγοραπωλησίες που γίνονται αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 35 λεπτά για τον παραγωγό και είναι ανεβασμένες κατά 10 λεπτά σε σύγκριση με πέρσι. «Καλύτερη εικόνα για το θέμα των τιμών αλλά και των αποδόσεων με τα καλαμπόκια μεγάλου βιολογικού κύκλου θα έχουμε τον Σεπτέμβριο, όπου θα γίνει και ο αλωνισμός τους», εξήγησε.

Τέλη Αυγούστου ξεκινά η Θεσσαλία, ακολουθεί η Στερεά

Για μία μέση χρόνια ως προς το θέμα της παραγωγής κάνει λόγο ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός καλαμποκιού από την Τιθορέα Λοκρίδας. Εκτιμά ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σε έναν σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια και ανάλογα με τα ποτίσματα, όπως επίσης και τις λιπάνσεις, θα κριθεί και η παραγωγή.

Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ίδιο είναι η τιμή του προϊόντος, που φέτος λόγω ζήτησης είναι αισθητά ανεβασμένη. «Πέρυσι κατά τη διάρκεια του αλωνισμού ξεκινήσαμε με 25 λεπτά κιλό και για τη φετινή περίοδο συζητάμε πάνω από 32.

Φυσικά είναι νωρίς να καθορίσουμε και τις τελικές τιμές, γιατί αυτές θα εξαρτηθούν από τις αποδόσεις και από τις εισαγωγές που θα γίνουν», δηλώνει ο ίδιος. Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να επισημάνει το αυξημένο κόστος παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο σε μία καλλιέργεια που έχει υψηλές απαιτήσεις σε εισροές, όπως είναι τα λιπάσματα, αλλά και σε αρδευτικές ανάγκες που προέκυψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Λίγο νωρίτερα από τη Στερεά αναμένονται τα πρώτα αλώνια στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον γεωπόνο και ιδιοκτήτη επιχείρησης αγροεφοδίων στον Βόλο, Θανάση Κούντρια: «Λογικά πάμε για τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν διαφαίνεται μείωση στην παραγωγή στη Θεσσαλία. Στη Μαγνησία έχουν γίνει οι απαραίτητες φροντίδες και μάλιστα για ορισμένους καλούς παραγωγούς ο στόχος είναι οι αποδόσεις να ξεπεράσουν τα 1.600 κιλά/στρέμμα. Αυτοί που αγωνιούν είναι οι κτηνοτρόφοι, που έχουν περάσει μια πολύ άσχημη χρονιά».

Τα δεδομένα για Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι εισαγωγές καλαμποκιού από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες που αλωνίζουν μερικές εβδομάδες μετά την Ελλάδα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εγχώρια αγορά.

Τα μαντάτα προς το παρόν δεν είναι καλά για τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς των δύο χωρών, με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ». Ένα ισχυρό πλήγμα καύσωνα έπληξε τόσο τη Ρουμανία όσο και τη Βουλγαρία μέσα στον Ιούνιο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, προκαλώντας ανησυχία για την επικείμενη συγκομιδή. Ταυτόχρονα, και παρά τη θετική εξέλιξη με τον απόπλου περισσότερων πλοίων από την Ουκρανία, η κατάσταση κάθε άλλο παρά έχει ομαλοποιηθεί, ενώ τα ναύλα λόγω ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όλα αυτά δεν αναμένεται να επηρεάσουν πτωτικά τις τιμές, αν και οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν σε κάτι τέτοιο, για να πάρουν μια ανάσα και να προχωρήσουν σε αγορές ζωοτροφών.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας Σερρών και παραγωγός, Δημήτρης Χύτας, «δεν βλέπω αποκλιμάκωση των τιμών στο καλαμπόκι, το αντίθετο θα έλεγα. Η ξηρασία στη Βουλγαρία έχει επηρεάσει σημαντικά τις αποδόσεις, οι οποίες είναι μειωμένες πάνω από 50%.

Οι κτηνοτρόφοι είχαν και αυτή την εναλλακτική, παρά το γεγονός ότι το βουλγαρικό καλαμπόκι είναι κατώτερης ποιότητας από το ελληνικό. Όμως, με τέτοιες τιμές που επικρατούν στην αγορά, ποιος μπορεί να αγοράσει; Αυτήν τη στιγμή, οι Βούλγαροι πουλάνε ακόμα και 36 λεπτά/κιλό.

Αν τώρα δούμε τα δεδομένα με την Ουκρανία, υπάρχουν δύο δυνατότητες: Η μία είναι να έρθει καλαμπόκι οδικώς, εκεί όμως απαιτείται διπλή βάρδια οδηγών και τα μεταφορικά έχουν αυξηθεί. Στην περίπτωση των πλοίων, τα λίγα φορτηγά που αποπλέουν από την Ουκρανία θα γίνουν ανάρπαστα στην Κεντρική Ευρώπη. Αλλά, ακόμα και αν έρθει κάποιο πλοίο στην Ελλάδα, τα κόστη, λόγω ναύλων και ασφαλίστρων, είναι δυσβάσταχτα».

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε την άποψή του στην «ΥΧ» και ο πρόεδρος της ΑΕΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας: «Γνωρίζουμε ότι οι εισαγωγές, πρωτίστως από τη Βουλγαρία, αλλά και από τη Ρουμανία, επηρεάζουν την εγχώρια αγορά αραβοσίτου. Υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι τη συγκομιδή, καθώς στη δική μας περιοχή αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τα επίπεδα που αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή παραγωγού, γνωρίζουμε ορισμένα δεδομένα. Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει μεγάλη ξηρασία, το ίδιο και η Ρουμανία, αλλά και άλλες χώρες που παράγουν καλαμπόκι, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Επομένως, περιμένουμε η παραγωγή σε αυτές τις χώρες να είναι κάτω του μέσου όρου των τελευταίων ετών. Και στη χώρα μας αναμένεται μια μείωση στην παραγωγή, αν και εμείς έχουμε ποτιστικές καλλιέργειες, οπότε δεν επηρεαζόμαστε τόσο σε σχέση με άλλες χώρες.

Επιπλέον, η κατάσταση στην Ουκρανία δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πρόσβαση σε καλαμπόκι. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η εκτίμησή μου είναι ότι σε ένα μέσο σενάριο η κατώτατη τιμή στα αλώνια μπορεί να “ακουμπήσει” τα 29 λεπτά/κιλό. Δεν αποκλείεται όμως να δούμε και υψηλότερες τιμές, στα 32 λεπτά ή ακόμα παραπάνω. Το ιδανικό θα είναι να επικρατήσει μια τιμή που θα αποτελεί τη “χρυσή τομή”, ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι γεωργοί, αλλά και οι κτηνοτρόφοι».

«Πρωτοφανής η ξηρασία στη Ρουμανία»

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος από τη Λάρισα, Ιωάννης Χαρμπής, που διατηρεί συνεργασίες στη Ρουμανία, κατέθεσε την εκτίμησή του για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο: «Στη χώρα βιώνουν τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων ετών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα υπάρχει παραγωγή, όμως είναι βέβαιο ότι πάμε για μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Υπολογίζουμε τα αλώνια περίπου δύο εβδομάδες μετά την Ελλάδα.

Την περασμένη χρονιά, οι Ρουμάνοι παραγωγοί πούλησαν έως και 35 λεπτά/κιλό και έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Η εκτίμησή μου είναι λοιπόν ότι, αν οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μας δεν πάρουν ικανοποιητικές αυξήσεις στα συμβόλαια γάλακτος, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, καθώς η όλη κατάσταση δεν προϊδεάζει για ιδιαίτερη μείωση στην τιμή του καλαμποκιού. Εκτιμώ ότι η τιμή ξεκινάει περίπου από τα 30 λεπτά. Βεβαίως, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις. Θα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η αγορά στην πράξη, τον Σεπτέμβριο».