Καπνοκαλλιέργεια στην Αιτωλοακαρνανία

Μια επένδυση για νέους και παλιούς αγρότες, που έχει προοπτικές

Μια καλή λύση για νέους, αλλά και παλιούς αγρότες αποτελεί η καλλιέργεια καπνού στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της γνώσης της καλλιεργητικής τεχνικής, αλλά και των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ Όπως επισημάνθηκε σε σχετική ημερίδα, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η ΕΝΩΣΗ», η καπνοκαλλιέργεια εξακολουθεί να είναι μία πολύ καλή επιλογή για τους αγρότες της περιοχής.

Για τον λόγο αυτόν, οι τοπικές υπηρεσίες πρέπει να στηρίξουν τεχνικά την όλη προσπάθεια και να δημιουργήσουν περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τη Βασιλική Καραπαπά, γεωπόνο PhD, τα καπνά έχουν επανέλθει ως καλλιέργεια στον δήμο, καθώς το 2011 καλλιεργήθηκαν 944,1 στρέμματα καπνού, το 2012 919,0 στρέμματα, το 2013 1.846,9 στρέμματα και το 2014 1.540,3 στρέμματα.

Τα καπνά της περιοχής μπαίνουν στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσουν κυρίως γεύση

Στον Δήμο Αγρινίου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Κατερίνης, Μπασμάς, Μυρωδάτα Αγρινίου, Τσεμπέλια Αγρινίου, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των καπνών «γεύσεως» και μπαίνουν στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσουν κυρίως γεύση. Επίσης, καλλιεργείται και η ποικιλία Virginia. «Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου χαρακτηρίζεται από τον έντονο αγροτικό χαρακτήρα, τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις με μεγάλο τεμαχισμό, καθώς και την παραγωγική εξειδίκευση στην καλλιέργεια του καπνού», ανέφερε η κα Καραπαπά. Από την πλευρά του, ο γεωπόνος του ΑΣ Μεσολογγίου Ναυπακτίας «Η ΕΝΩΣΗ», Παναγιώτης Κανάτας, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της καπνοκαλλιέργειας, όπως:

  •  Ελάχιστο αρχικό κόστος (100 ευρώ/στρ)
  •  Εύκολη αποθήκευση από τον παραγωγό
  •  Συμβολαιακή καλλιέργεια βάσει νόμου
  •  Τεχνογνωσία σε όλα τα στάδια παραγωγής
  • Ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες
  • Μέγιστη εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού
  • Συνδυασμός ελαιοκομίας-καπνοκαλλιέργειας, αστικής εργασίας-καπνοκαλλιέργειας

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έγινε αναφορά για τους παράγοντες που οδήγησαν στη συρρίκνωση και στο τέλος της παραγωγής καπνού, όπως οι αλλαγές στην Κοινή Οργάνωση της Αγοράς του Καπνού και η αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992, αλλά και το μέτρο της «πλήρους αποδέσμευσης» το 2004.

Νικολέτα Τζώρτζη