Καπνός: Μια από τις… τυχερές καλλιέργειες του 2015

Καλές οι προοπτικές και για το 2016

Την αποκατάσταση των καπνοκαλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ ζητά η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Αν μια καλλιέργεια μπορεί να… καυχηθεί το 2015 ότι πήγε καλά, αυτή είναι η καπνοκαλλιέργεια. 

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν απολογιστικά στην «ΥΧ» παραγωγοί και συνεταιριστές από τις σημαντικότερες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι φετινές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου στάθηκαν σύμμαχος, με αποτέλεσμα τα φετινά ποιοτικά του καπνού όλων των ποικιλιών να χαρακτηρίζονται εξαιρετικά.

Εν τω μεταξύ και για το 2016 οι προοπτικές χαρακτηρίζονται θετικές, αφού ήδη παρατηρούνται σημάδια αύξησης των στρεμμάτων καλλιέργειας.

Ειδικότερα, μιλώντας με τον κ. Θεόδωρο Ιορδανίδη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, που γνωρίζει καλά τον καπνό, μας αναφέρει: «Το 2015 όλα πήγαν καλά (ποιότητα, αποδόσεις, τιμές). Το στήσιμο των τιμών, όπως λέμε στην γλώσσα των καπνοπαραγωγών, στην ποικιλία Μπασμάς, σήμερα είναι πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό (σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και τα 4,60 ευρώ το κιλό). Η ποικιλία Κατερίνη επίσης κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα τιμών (4,20 – 4,30 ευρώ/κιλό). Η ποικιλία Βιρτζίνια, για την οποία μια καλή τιμή παραγωγού θεωρείται πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό, πουλήθηκε στις βιομηχανίες στα 2,30 ευρώ το κιλό».

Και προσθέτει: «Συμπερασματικά, μετά το 2014, που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό καπνό (ο καιρός δεν βοήθησε καθόλου), όλα πήγαν κατ’ ευχήν, χωρίς βέβαια να ισχυριζόμαστε ότι δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και καλύτερα».

Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος ανά ποικιλία

Μπασμάς: 114.000 στρέμματα

Κατερίνη: 62.000 στρέμματα

Βιρτζίνια: 18.000 στρέμματα

Σύνολο: 194.000 στρέμματα

Χρήστος Διαμαντόπουλος