Μαξίμου: Κλείδωσε η εισφορά 16% για τους αγρότες

Αποδεκτές από τους δανειστές έχουν γίνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών που έχει προτείνει το υπουργείο Εργασίας.

Μαξίμου: Κλείδωσε η εισφορά 16% για τους αγρότες

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο, οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί το σχέδιο για δυνατότητα μόνιμος εισφοράς των αγροτών στο 16% του εισοδήματος (αντί για 20%).

Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει κλιμάκωση των εισφορών από τα τωρινά επίπεδα στο 14% το 2017στο 15% το 2018 και στο 16% το 2019.

Αντίστοιχη αλλά μεγαλύτερη σε χρονικό εύρος κλιμάκωση θα ισχύσει και για όσους επιλέξουν τελική εισφορά στο 20%. Εν προκειμένω η αύξηση των εισφορών θα γίνει σε ορίζοντα πενταετίας ώστε να φτάσει στο 20% έως το 2021.

Ωστόσο όσοι επιλέξουν την εισφορά 16% θα λαμβάνουν τα 16/20 της εθνικής σύνταξης συν το αναλογικό τμήμα που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους.

Eξάλλου, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ωστόσο διαφωνία καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Ζήτημα εργασιακών ανοίγει το ΔΝΤ

Το κυριότερο στοιχείο, όμως, που φαίνετια ότι εμποδίζει την τελική συμφωνία πάνω στο ασφαλιστικό είναι η απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει δέσμευση της ελληνικής πλευράς για επίσπευση των αλλαγών στα εργασιακά.

Το Ταμείο φέρεται, συγκεκριμένα, να ζητά από το υπουργείο Εργασίας έγγραφη δέσμευση για επίσπευση μέτρων που θα οδηγήσουν σε –ακόμα- μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, καθώς οι θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να μπει όριο στο 57ο έτος. Δηλαδή ζητούν όσοι δικαιούχοι βρίσκονται κάτω από το συγκεκριμένο όριο, να λαμβάνουν συντάξεις χηρείας μόνο για τρία έτη. Ειδικά για τα ανήλικα τέκνα που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία δικαιούχων, ζητείται η παροχή να διακόπτεται στο 18ο έτος της ηλικίας τους, ή στο 24ο , εάν σπουδάζουν.

Όλα τα σημεία διαφωνίας θα τεθούν επί τάπητος στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι δυο πλευρές το Σάββατο 9 Απριλίου.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 8 Απριλίου στα περίπτερα με ειδικό ένθετο για το ΟΣΔΕ 2016.