“Από το κτήμα του αγρότη” στην κουζίνα σας

Από το κτήμα του αγρότη στην κουζίνα σας

Το κρέας του φτωχού, τα γνωστά μας όσπρια, και ιδιαίτερα η αγορά των φασολιών εντός συνόρων δεν διανύει και την καλύτερη εποχή της.«Η αγορά είναι κάκιστη», όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Θέος από την εταιρεία Αγρότης ΕΠΕ, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί η φετινή χρονιά να πήγε καλά από πλευρά παραγωγής, αλλά οι πωλήσεις έχουν μπλοκάρει. Ακόμα έχουμε στοκ στις αποθήκες μας». Μοναδική εξαίρεση μπορεί να αποτελεί η φακή, λόγω της χαμηλής παραγόμενης ποσότητας, που έχει ως συνέπεια την πλήρη απορρόφησή της. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η επισήμανση του κ. Θέου: «Στη φακή πήγαμε πολύ καλά».

Από το κτήμα του αγρότη στην κουζίνα σαςΣτην αγορά των οσπρίων κυριαρχεί ο έντονος εισαγόμενος ανταγωνισμός, καθώς οι τιμές των προϊόντων που έρχονται από το εξωτερικό κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ως εκ τούτου, παρατηρείται μια πτωτική πορεία στην κατανάλωση των εγχωρίως παραγόμενων, αλλά και στην εξαγωγή τους. Αν και η ελλειμματική παραγωγή σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοεί την καλλιέργεια των οσπρίων και, μάλιστα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς παρατηρείται στροφή των καταναλωτών στα χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής διατροφικής αξίας, προϊόντα.

Το πλεονέκτημα των ελληνικών οσπρίων παραμένει η ποιότητά τους. Υπάρχουν πολύ καλές ελληνικές ποικιλίες που δίνουν εκλεκτής ποιότητας όσπρια ένεκα των εδαφοκλιματικών συνθηκών της χώρας. Αυτό είναι που προβάλλει και η θεσσαλική εταιρεία Αγρότης ΕΠΕ, με τα προϊόντα της να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή: «Από το κτήμα του αγρότη στην κουζίνα σας».

Στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής διατροφικής αξίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης

Οι περίπου 437 προμηθευτές-συνεργάτες (σ.σ. επειδή στα ψυχανθή οι καλλιέργειες είναι κάθε τέσσερα χρόνια, οι παραγωγοί κάθε χρόνο εναλλάσσονται) της αγροτικής επιχείρησης από τον Νομό Λάρισας έδωσαν πάνω από 2 τόνους φακές, φασόλια και ρεβίθια. Οι ετήσιες πωλήσεις των οσπρίων της εταιρείας κυμαίνονται συνολικά μεταξύ 1.500 και 2.000 τόνων.

Ο Νομός Λάρισας έχει παράδοση αιώνων στα όσπρια και, δη, στις φακές. Στο μακρινό παρελθόν, οι αγρότες του νομού καλλιεργούσαν μεγάλες ποσότητες φακής. Μία από τις ποικιλίες αυτές ήταν η φακή Σάμος, την οποία καλλιεργεί σήμερα αποκλειστικά και συμβολαιακά το Κτήμα Αγρότη.

"Από το κτήμα του αγρότη" στην κουζίνα σας

Σπόροι με πιστοποιητικό

Ο πλήρης ποιοτικός έλεγχος αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα της εταιρείας Αγρότης ΕΠΕ. Σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, ο σπόρος είναι απαλλαγμένος από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και το κυριότερο είναι ότι φέρει ακόμα και πιστοποιητικό από την εταιρεία προμήθειάς του. Στο χωράφι υπάρχει συχνή παρακολούθηση της καλλιέργειας και στον παραγωγό προτείνονται τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη χρονική στιγμή. Η συγκομιδή γίνεται ανά παραγωγό και πραγματοποιείται δειγματοληψία σε κάθε φορτίο, με έλεγχο υγρασίας.
Ένα πρόσθετο ατού είναι ότι σε κάθε δείγμα διενεργείται τεστ βραστερότητας και αρχειοθετούνται οι χρόνοι βρασμού.