Κτήμα Μπριντζίκη: Το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο

Ο οίνος είναι το τραγούδι της γης στην ψυχή του ανθρώπου και αυτό το γνωρίζουν καλά ο Διονύσης και η Διονυσία Μπριντζίκη, μουσικοί στο επάγγελμα, οι οποίοι με αγάπη και μεράκι έχουν δημιουργήσει μια βιολογική οινοπαραγωγική μονάδα και το πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα στο χωριό Λαντζόι της Ηλείας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία.

Αποφάσισαν να φτιάξουν το κτήμα, που έρχεται από πολλές γενεές πίσω, με την γη να ανήκει στην οικογένεια. Το 1996, δημιούργησαν μια επιχείρηση που πάλεψαν να την κάνουν βιολογικά πιστοποιημένη, ενεργειακά αυτόνομη και εξοπλισμένη με όλες τις σχετικές εφαρμοσμένες τεχνολογίες.

Το Κτήμα Μπριντζίκη καλλιεργεί τους ιδιόκτητους αμπελώνες του, 120 στρεμμάτων, εφαρμόζοντας πιστά και με μεράκι της αρχές της βιολογικής γεωργίας, επί σειρά ετών, φυτεμένους με ελληνικές τοπικές ποικιλίες. Επίσης, προμηθεύεται σταφύλια και από άλλους εξαιρετικούς παραγωγούς της περιοχής.

Σήμερα, τα προϊόντα τους υπάρχουν στις αγορές του Καναδά, της Αμερικής, της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Στόχος τους είναι να πετύχουν ο κάθε άνθρωπος, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, που θα θελήσει οποιοδήποτε από τα προϊόντα τους, να μπορεί να το βρει στην πόλη του.

Καθώς η γη ανήκει στην οικογένεια, όλη τη σύγχρονη εποχή δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ χημικό βελτιωτικό για τις καλλιέργειες και έτσι τα προϊόντα είναι παιδιά της φύσης και της αγάπης των δημιουργών τους και όχι των σύγχρονων γεωτεχνολογιών.

Κτήμα Μπριντζίκη   Το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο

Αρνητικό ενεργειακό ίχνος

Εκτός από την ποιότητα του κρασιού που παράγουν, έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στο περιβάλλον και την προστασία του, επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην καινοτομία, τον ήλιο και την γεωθερμία.

Το οινοποιείο είναι ενεργειακά αυτόνομο, έχοντας στη στέγη του φωτοβολταϊκό σταθμό, ενώ έχουν εγκαταστήσει στον προαύλιο χώρο γεωθερμικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας από τη γη, παραγόμενης ισχύς 150 KW για τον κλιματισμό των χώρων του και για ψύξη-θέρμανση των δεξαμενών.

Για τον λόγο αυτό, το 2012, το Κτήμα Μπριντζίκη χαρακτηρίστηκε το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα.

Κτήμα Μπριντζίκη   Το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο
H Διονυσία Μπριντζίκη

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον στο παραμικρό. Θα λέγαμε ότι έχουμε μηδενικό ενεργειακό ίχνος, αλλά στην πραγματικότητα καταναλώνουμε λιγότερη πράσινη ενέργεια από αυτή που παράγουμε. Έτσι, λοιπόν, μπορώ να πω ότι έχουμε αρνητικό ενεργειακό ίχνος», μας λέει η κ. Διονυσία Μπριντζίκη.

Το οινοποιείο αξιοποιεί έναν υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή οίνου ανωτέρας ποιότητας.

Οι ανοξείδωτες δεξαμενές, με αυτόματο έλεγχο θερμοκρασίας και καταγραφής πληροφοριών επεξεργασίας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, τα πνευματικά πιεστήρια σύγχρονου τύπου, τα δρύινα βαρέλια γαλλικής προελεύσεως και η χρησιμοποίηση βαρύτητας για τη μεταφορά γλεύκους και οίνου, σέβονται και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γηγενών ποικιλιών, που καλλιεργούνται στην περιοχή από τα βάθη του χρόνου.

«Φυσικά, δεν έχουμε σταματήσει εκεί. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια τόσο για να αναβιώσουμε αρχαίες ποικιλίες αμπέλου όσο και για σχεδιάσουμε καινούργια προϊόντα, στηριζόμενοι σε αυτή την αρχέγονη γνώση των Ελλήνων για τον οίνο», μας εξηγεί η κ. Μπριντζίκη.

Κτήμα Μπριντζίκη   Το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο

Μοναδικές γηγενείς ποικιλίες

Τα προϊόντα είναι φτιαγμένα από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, που κάποιες από αυτές είναι μοναδικές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο.

Το κτήμα Μπριντζίκη έχει τον Αυγουστιάτη, που φτιάχνεται από ένα μοναδικό και συγκεκριμένο αμπέλι. Τα κριτήρια επιλογής των σταφυλιών είναι αυστηρά και έχουν ως στόχο τη βέλτιστη ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας στο ιδανικό μικρόκλιμα της περιοχής του κτήματος.

Έχει τον Τινακτορώγο, που είναι συνώνυμος με ένα από τα αρχαιότερα είδη αμπέλου της Ελλάδας, παλιός όσο και η αρχαία Ολυμπία, τόπος καταγωγής του. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι ότι κατά την περίοδο της άνθισης ρίχνει μεγάλο αριθμό λουλουδιών, ώστε να πραγματοποιήσει έναν πράσινο τρύγο. Από το χαρακτηριστικό αυτό προέρχεται και το όνομα του. Είναι μια ποικιλία, η οποία δίνει λευκό κρασί, που οδηγεί στην εξερεύνηση πρωτόγνωρων οινικών εμπειριών.

Τον Ενιπέα, που το όνομά του έχει πάρει από το αρχαίο ποτάμι, θεό που με το νερό του ποτίζεται μέχρι σήμερα.

Τον Μελιό κόκκινο, από αυστηρά επιλεγμένους αμπελώνες από την περιοχής της Ηλείας. Ένα φρέσκο κρασί, όπου τα τυπικότατα χαρακτηριστικά του αποκαλύπτουν τη γαλλική ποικιλία.

Τον Μελιό άσπρο, που το αμπέλι του ζει και μεγαλώνει στην ομώνυμη περιοχή.

Το κτήμα Μπριντζίκη μπορεί να το επισκεφθεί όποιος επιθυμεί, και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής και στην υπόγεια κάβα. Επίσης, μπορεί να περιπλανηθεί στον αμπελώνα, στον μύλο του κτήματος και να κάνει περίπατο στις όχθες του ποταμού Ενιπέα. Στο κτήμα γίνεται γευσιγνωσία κρασιών σε συνδυασμό με τοπικές γεύσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς κρασιών.

Νικολέτα Τζώρτζη