Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση στις Βρυξέλλες

του Νίκου Λάππα

Πριν λίγες ημέρες έγινε μία εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με ομιλητές τους εκπροσώπους δύο Ευρωπαίων Επιτρόπων, το στέλεχος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Πρόεδρο της Neuropublic, Φώτη Χατζηπαπαδόπουλο, και τον εκπρόσωπο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μέσου πληροφόρησης που παρέχει συμβουλές καινοτομίας σε Βρετανούς αγρότες.

Η συζήτηση αφορούσε την Ευφυή Γεωργία και την ψηφιακή τεχνολογία, και οι απόψεις που διατυπώθηκαν άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πού βρίσκεται το μεγάλο ενδιαφέρον; Στον εντελώς διαφορετικό τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουν το θέμα ο εκπρόσωπος των συμφερόντων μίας χώρας όπως η Αγγλία ή όπως η Ελλάδα.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι οι συμβουλές που παρέχουν οδηγούν σε μείωση της χρήσης των χημικών κατά 90% –για παράδειγμα–, εξήγησε ότι η διάδοση των τεχνολογιών αυτών αφορά τους μεγάλους παραγωγούς. Μάλιστα, μόλις το 20% αυτών μπορεί να τις παρακολουθήσει, είτε γιατί οι υπόλοιποι δεν έχουν την απαραίτητα γνώση, είτε γιατί «ο αγρότης δεν θέλει να του λέει κάποιος τι πρέπει να κάνει».

Η άποψη Χατζηπαπαδόπουλου στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και μάλλον πολύ πιο τεκμηριωμένη. Η πληροφόρηση θα διαχυθεί όχι ατομικά, όπως στην περίπτωση της Αγγλίας, αλλά μέσω των οργανώσεων των αγροτών, οι οποίες θα είναι και οι ιδιοκτήτες των δεδομένων πάνω στα οποία στηρίζεται η παραγωγή Ακριβείας. Είναι αυτές οι δομές που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή της σχετικά μικρότερης ελληνικής οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στη νέα τεχνοοικονομική επανάσταση που συντελείται. Σε αυτήν που θα μας οδηγήσει να παράγουμε περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, χωρίς όμως τον αποκλεισμό των μικρότερων και ασθενέστερων.