Μειωμένες οι εκτάσεις για το φρέσκο φασόλι στη Φθιώτιδα

Μειωμένες οι εκτάσεις για το φρέσκο φασόλι
Η καλλιέργεια του νωπού φασολιού στη Φθιώτιδα, εδώ και δεκαετίες, αποτελούσε για πολλούς αγρότες την κύρια παραγωγή

Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η σπορά νωπού φασολιού στη Φθιώτιδα, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Οι παραγωγοί, πάντως, εμφανίζονται μουδιασμένοι για την καλλιεργούμενη έκταση που έχει μειωθεί αισθητά στην πρώιμη παραγωγή.

Ο γεωπόνος από την Αταλάντη Φθιώτιδας, Αναστάσιος Σουλτανόπουλος, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι επικρατεί προβληματισμός στους παραγωγούς: «Το κόστος παραγωγής, αλλά και οι μειωμένες τιμές από την πώληση που φασολιού που εισπράττουν οι καλλιεργητές, αποτρέπουν τη σπορά σε περισσότερα στρέμματα. Η οργάνωση των αγορών και κύρια των νωπών κηπευτικών παραμένει στα παραδοσιακά σχήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η καλλιέργεια του φασολιού».

Η καλλιέργεια του νωπού φασολιού, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί για πολλούς αγρότες την κύρια παραγωγή, με σημαντική συνεισφορά στο οικογενειακό εισόδημα. Οι οργανώσεις, όμως, των αγροτών της περιοχής για την παραγωγή και εμπορία του φασολιού και των άλλων κηπευτικών, είναι ανύπαρκτες. Αν λάβουμε υπόψη ότι και η υποδομή σε σύγχρονα συσκευαστήρια και ψυγεία υπολείπεται, τότε το μέλλον του φασολιού καθίσταται αβέβαιο.

Ένας επιπλέον λόγος για την μείωση των εκτάσεων φασολιού είναι και η στροφή πολλών αγροτών στην ελιά και συγκεκριμένα στην ποικιλία Καλαμών, που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και οι δυνατότητες παραγωγής πρώιμων αγροτικών προϊόντων, μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις που έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Γιάννης Σάρρος