Μεσσήνη: Μειωμένη φέτος η καλλιέργεια ανοιξιάτικης πατάτας

Αιτία το κόστος καλλιέργειας και η υψηλή φορολόγηση

Μείωση καταγράφουν φέτος τα στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας στην περιοχή της Μεσσήνης. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Γιάννης Μπλάνας, η μείωση οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς όσο και στην αύξηση του κόστους καλλιέργειας, αλλά και στην υψηλή φορολόγηση των αγροτών.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπλάνας στην περιοχή της Μεσσήνης έχουν καλλιεργηθεί φέτος περίπου 7.000 στρέμματα πατάτας, όμως «η καλλιέργεια είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Επίσης, πέρσι δεν πήγαμε καλά εμπορικά, ενώ και η παραγωγή μας ήταν μειωμένη. Κάποτε στην περιοχή καλλιεργούσαμε 15.000 στρέμματα (έως το 2005), αλλά δεν υπάρχει βοήθεια από την πολιτεία. Ένα 60% της παραγωγής μας απορροφάται από την ελληνική αγορά, ενώ το 40% οδηγείται στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν και την εποχή που συγκομίζουμε πατάτα (στις αρχές Απριλίου έως 10 Μαΐου) είμαστε η μοναδική παραγωγός περιοχή στην Ελλάδα, δεν καταφέρνουμε να επιτύχουμε καλές τιμές, διότι πραγματοποιούνται ανεξέλεγκτες εισαγωγές από Γαλλία και Αίγυπτο».

Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι «τα προϊόντα μας είναι πολύ καλής ποιότητας, αφού είμαστε πιστοποιημένοι ως προς τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούμε (δεν υπάρχουν υπολείμματα). Αντιθέτως, για τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες δεν ξέρουμε τι ισχύει και δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή στην περιοχή της Μεσσήνης φθάνει τα 15 εκατ. κιλά, ενώ με την καλλιέργεια ασχολούνται περίπου 400 παραγωγοί».

Χρήστος Διαμαντόπουλος