Μετ’ εμποδίων η μετάταξη αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα

Εκπνέει στις 10 Ιανουαρίου η σχετική προθεσμία, πρόβλημα με τον προσδιορισμό των κριτηρίων

Μέχρι τις 16 Απριλίου οι αιτήσεις για τη 2η πρόσκληση Νέων Αγροτών

Περιθώριο λίγων ωρών έχουν πρακτικά οι αγρότες προκειμένου να αιτηθούν την μετάταξή τους από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και τούμπαλιν καθώς, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή αυτή την Κυριακή.

Στο ούτως ή άλλως πολύ μικρό χρονικό όριο («εγκληματικά» μικρό το χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΦΕΕ) έρχονται φέτος να προστεθούν προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τον προσδιορισμό τόσο του εισοδηματικού ορίου των 15.000 ευρώ όσο και του ορίου της ενιαίας ενίσχυσης (5.000 ευρώ).

Όπως επισημαίνει η ΠΟΦΕΕ,

-Τα δικαιώματα δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οριστικά.

– Δεν εμφανίζεται ολόκληρη η ενιαία ενίσχυση, αλλά μέρος αυτής.

-Υπάρχουν ενστάσεις σε εκκρεμότητα οι οποίες θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ποσό της ενιίας ενίσχυσης του έτους 2014 ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΦΕΕ, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου πολλοί αγρότες θα βρίσκονται οριακά στο ποσό των 5.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ

 «Σε συνέχεια της επιστολής της Ομοσπονδίας μας επανερχόμαστε για ένα θέμα το οποίο είναι εξόχως σημαντικό και το κυριότερο, έχει ημερομηνία λήξης μόλις στις 10.01.16. Επειδή οι αρμόδιοι των εμπλεκόμενων τμημάτων του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα, θα προσπαθήσουμε (για πολλοστή φορά) να επισημάνουμε τα προβλήματα στο συγκεκριμένο θέμα.

Η μετάταξη ενός αγρότη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, αλλά και από το κανονικό στο ειδικό καθεστώς, γίνεται  σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ΠΟΛ.1024/17.01.14 η οποία τροποποίησε την ΠΟΛ.1281/31.12.13.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στο κανονικό καθεστώς εντάσσεται:

  1. Όποιος έχει τζίρο την προηγούμενη χρονιά πάνω από 15.000,00€ ή
  2. Όποιος έχει ενιαία ενίσχυση πάνω από 5.000,00€.
  3. Εντάσσονται όσοι πληρούν ένα από τα δύο κριτήρια. Ή αλλιώς, δεν εντάσσονται όσοι δεν πληρούν κανένα από τα δύο κριτήρια.

Ο χρόνος μετάταξης είναι οι δέκα (10) πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου (εγκληματικά μικρό διάστημα, γιατί δεν είναι δυνατόν σε 10 ημέρες να προλάβεις να καταχωρήσεις τις όποιες κινήσεις του Δεκεμβρίου, να ενημερώσεις την επιχείρηση, να πας στην Δ.Ο.Υ. και να κάνεις την μετάταξη).

Έτσι, σε περίπτωση που ο τζίρος είναι κάτω  των 15.000,00€, θα πρέπει να δούμε την ενιαία ενίσχυση του έτους 2015. Κάτι το οποίο είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να συμβεί καθώς:

  • Τα δικαιώματα δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οριστικά.
  • Δεν εμφανίζεται ολόκληρη η ενιαία ενίσχυση, αλλά μέρος αυτής.
  • Υπάρχουν ενστάσεις σε εκκρεμότητα οι οποίες θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, θα πρέπει να κινηθούμε σύμφωνα με την ΠΟΛ.1024/17.01.14, η οποία ορίζει ότι: «εάν μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προ προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου».

Δηλαδή, εφόσον δεν έχουμε στο τέλος του 2015 το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το ποσό της   ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2014.

Σίγουρα θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου πολλοί αγρότες θα βρίσκονται οριακά στο ποσό των 5.000,00€ της ενιαίας ενίσχυσης.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε κάποιον από το καθεστώς των βιβλίων, μόνο βασιζόμενοι στο γεγονός της προβλεπόμενης μείωσης των επιδοτήσεων. Χωρίς χαρτιά και συγκεκριμένα νούμερα, δεν κάνουμε απολύτως τίποτε.

Ως εκ τούτου προτείνουμε στους συναδέλφους τα παρακάτω:

  1. Η μετάταξη των αγροτών από κανονικό στο ειδικό καθεστώς, να γίνει βάσει των προβλεπόμενων της ΠΟΛ.1024/17.01.14.
  2. Όποιος έχει τζίρο κάτω των 15.000,00€ και η ενιαία ενίσχυση δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη (μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει για κανέναν αυτό), να κινηθεί με βάση την ενιαία ενίσχυση του έτους 2014.
  3. Επειδή πιθανόν κάποιοι που βρίσκονταν στο όριο των 5.000,00€, θα επιμένουν να γίνει η μετάταξη επειδή με τους υπολογισμούς τους η ενιαία ενίσχυσή τους θα είναι των 5.000,00€, αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό για μας. Πράγμα που σημαίνει ότι:
  4. Για να προβούμε στην μετάταξη από το κανονικό στο ειδικό καθεστώς κατ’ απαίτηση του πελάτη και κατά παρέκκλιση της ΠΟΛ.1024/17.01.14, θα πρέπει προηγουμένως ο αγρότης – πελάτης μας να υπογράψει ειδική υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι «κατ’ εντολή του ζητείται από το λογιστή να προβεί στην μετάταξη από το κανονικό στο ειδικό καθεστώς των αγροτών, διότι εκτιμά πως η ενιαία ενίσχυση του 2015, θα είναι κάτω από το όριο των 5.000,00€».

Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη ώρα, θα κριθεί σκόπιμο να δοθεί λύση άμεσα. Αντί να καθόμαστε και να γράφουμε επιστολές, είτε ως Σύλλογοι, είτε η Ομοσπονδία μας, να δίνεται άμεσα λύση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σε κάθε πρόβλημα που δημιουργείται και να αφιερώνουμε το χρόνο μας στη λύση προβλημάτων των επιχειρήσεων, αντί να προσπαθούμε να γράψουμε τις επιστολές γλυκά για να μην προσβάλλουμε κάποιους (ευτυχώς όχι όλους), οι οποίοι στο κάτω – κάτω μας προσβάλλουν καθημερινά με τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο γραφής πολλών διατάξεων».

Γιάννης Τσατσάκης