Μπάρμπα Στάθης: Νέες συμφωνίες συμβολαιακής ενόψει

Η εταιρεία ετοιμάζεται να «υιοθετήσει» νέα προϊόντα, όπως το ραδίκι και το αντίδι

Περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών συνεργασίας, που διατηρεί με χιλιάδες παραγωγούς ανά τη χώρα, επιδιώκει, αυτή την περίοδο, η Μπάρμπα Στάθης, εταιρεία θυγατρική της Vivartia. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Μπάρμπα Στάθης ετοιμάζεται να θέσει υπό την ομπρέλα της συμβολαιακής γεωργίας, που εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες, νέα προϊόντα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τις σχέσεις του με την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Διευθυντής Γεωπονικού της Μπάρμπα Στάθης, Γιάννης Νάκας, τα νέα προϊόντα της ελληνικής γης, για τα οποία η εταιρεία θα αναζητήσει, στο προσεχές διάστημα, συνεργάτες-παραγωγούς είναι στον τομέα των λαχανικών και αφορούν, μεταξύ άλλων, το ραδίκι και το αντίδι. «Είναι προφανές πως η προσπάθεια ανάπτυξης νέων καλλιεργειών είναι διαρκής. Υπό τη μεγάλη ‘’ομπρέλα’’ των βασικών μας προϊόντων θα ενταχθούν και νέα, ενώ αναπτύσσονται συνεχώς και οι υφιστάμενες καλλιέργειες» αναφέρει σχετικά ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο όμιλος επενδύει καθημερινά στην ενίσχυση της σχέσης με τον Έλληνα αγρότη, «έχοντας ως προτεραιότητα την άριστη ποιότητα και βέλτιστη ασφάλεια των προϊόντων».

Δίνοντας μια εικόνα των υφιστάμενων σχέσεων της εταιρείας με τους Έλληνες παραγωγούς, ο κ. Νάκας υπογραμμίζει ότι σήμερα η Μπάρμπα Στάθης συνεργάζεται ήδη με περισσότερους από 1.300 αγρότες παραγωγούς, με πάνω από 30.000 καλλιεργούμενα στρέμματα συνολικά, με βασικές καλλιέργειες αρακά, φασολάκι στρογγυλό και πλατύ, σπανάκι, μπάμια, καθώς επίσης και πατάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, φυλλώδη λαχανικά. «Η Μπάρμπα Στάθης είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που εφάρμοσε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας στην Ελλάδα. Αυτό το μοντέλο -ως υπόδειγμα μακροπρόθεσμης επένδυσης στην ελληνική οικονομία-υπήρξε η φυσική εξέλιξη των αρχών που πρεσβεύει η επιχείρηση» υπογράμμισε, με δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο Διευθυντής Γεωπονικού της εταιρείας.

Ευρύς ορίζοντας εξωστρέφειας για τα ελληνικά προϊόντα

Αναφερόμενος στη μακρόχρονη συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς, ο ίδιος τόνισε ότι «πρωταρχικός στόχος της είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, με σεβασμό στον καταναλωτή και στην υγεία του, στο περιβάλλον και στην κοινωνία».

Τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, που «τρέχει» η εταιρεία με παραγωγούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, όπως σχολιάζει ο κ. Νάκας, ανοίγουν για τα ελληνικά προϊόντα έναν ευρύ ορίζοντα εξωστρέφειας. Σήμερα, τα λαχανικά Μπάρμπα Στάθης φθάνουν όχι μόνο στον Έλληνα καταναλωτή, αλλά, μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα εξαγωγών, κατευθύνονται, σε Κύπρο, Βαλκάνια, ΗΠΑ, Καναδά και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπεροχή

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ποια είναι τα ισχυρά σημεία της ελληνικής παραγωγής, που έχει εντοπίσει η Μπάρμπα Στάθης στη μακρόχρονη συνεργασία της με τους παραγωγούς, η εταιρεία –δια στόματος του κ. Νάκα- σημειώνει ότι τα σημεία υπεροχής σχετίζονται «με τους ίδιους τους παραγωγούς, με τις αρχές και τις αξίες για άριστη ποιότητα και βέλτιστη ασφάλεια». Όσο για τα τρωτά σημεία, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά σχετίζονται με τις «ασάφειες και τις αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί από πλευράς της Πολιτείας και οι οποίες τους καθυστερούν και τους αποθαρρύνουν, αντί να τους ενισχύουν».

Προγράμματα

Εξηγώντας πώς λειτουργούν για την εταιρεία τα προγράμματα της συμβολαιακής γεωργίας, ο Διευθυντής Γεωπονικού της Μπάρμπα Στάθης σημειώνει ότι «στόχος είναι η επιλογή σύγχρονων παραγωγών, με τα καλύτερα και πιο εύφορα αγροτεμάχια, για την καλλιέργεια άριστων παραδοσιακών ποικιλιών, όπως έχουν καθοριστεί μετά από ενδελεχή  και μακροχρόνια εφαρμοσμένη έρευνα». «Το συμβόλαιο με τον παραγωγό, είναι η συμφωνία του παραγωγού να καλλιεργήσει προϊόντα υπό την επίβλεψη και την επιστημονική καθοδήγηση των γεωπόνων της εταιρείας, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει υιοθετήσει τη διαρκή εκπαίδευση, με σκοπό τη συνεχή ευαισθητοποίησή τους» καταλήγει ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας, που υπέγραψε πρόσφατα η Μπάρμπα Στάθης με την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Νάκας εκτίμησε ότι «θα ενισχύσει και θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον Έλληνα παραγωγό, διότι θα έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τη φροντίδα της εταιρείας προς τους  συνεργάτες παραγωγούς. Ο Έλληνας παραγωγός άρα θα βοηθηθεί, δεν θα αισθάνεται πιεσμένος από τις καταστάσεις και θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα, μέσα σ’ ένα δυναμικό και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον».