Νόμος EGalim: Σφοδρές αντιδράσεις φορέων από την ΕΕ και την Ελλάδα

Κυβέρνηση Μακρόν εναντίον γαλλικών συνεταιρισμών

από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 σύσσωμος ο αγροδιατροφικός τομέας της Γαλλίας συμμετείχε σε μία εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση με θέμα «Η γενική κατάσταση του τομέα της διατροφής». Επρόκειτο για την υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του Εμμανουέλ Μακρόν, με απώτερο στόχο την υιοθέτηση, σε επόμενη φάση, νομοθεσίας για την εξισορρόπηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και την ενίσχυση τόσο της βιωσιμότητας της παραγωγικής διαδικασίας όσο και της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων. Η διαβούλευση κατέληξε, πράγματι, τον Οκτώβριο του 2018 στην έγκριση του Νόμου EGalim (από το egalité alimentaire που σημαίνει «διατροφική ισότητα») για την εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων στον γεωργικό τομέα και για μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.

Κανείς δεν είχε υποψιαστεί τότε τη θύελλα που θα ξεσπούσε για τους γαλλικούς συνεταιρισμούς λίγο καιρό μετά, όταν η κυβέρνηση Μακρόν κατέθεσε νομοθετικό διάταγμα προς εξειδίκευση του νόμου EGalim, το οποίο απαγορεύει τις καταχρηστικά χαμηλές τιμές προμήθειας εμπορευμάτων από πλευράς συνεταιρισμών. Οι καταχρηστικά χαμηλές τιμές στις συναλλαγές των συνεταιρισμών μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο καταγγελίας από οποιονδήποτε, ακόμα και από μη μέλη των συνεταιρισμών, και ορίζονται σε σχέση με τους διαθέσιμους δημόσιους δείκτες. Συνεπάγονται, δε, πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 5% του κύκλου εργασιών ενός συνεταιρισμού και με ανώτατο όριο τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εθνική οργάνωση εκπροσώπησης των γαλλικών αγροτικών συνεταιρισμών COOP de FRANCE αντέδρασε με σφοδρότητα και τις ημέρες αυτές κλιμακώνει τις ενέργειές της, προκειμένου να διαγραφεί το συγκεκριμένο άρθρο του διατάγματος, προσπαθώντας να εξηγήσει στους ιθύνοντες ότι η εξίσωση της συνεταιριστικής συμβατικής σχέσης με μια οποιαδήποτε εταιρική συμβατική σχέση αντίκειται στη νομική βάση του γεωργικού συνεργατισμού, καθώς η σχέση μεταξύ συνεταιριστή και συνεταιρισμού δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τη σχέση προμηθευτή και πελάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιστάσεις δεν εντοπίζονται στο γαλλικό υπουργείο Γεωργίας, αλλά στο ίδιο το γραφείο του προέδρου Μακρόν, το οποίο επιδεικνύει πλήρη άγνοια σε ζητήματα συνεργατισμού και δυσκολεύεται να δεχθεί πως το συνεταιριστικό μοντέλο επιχειρηματικότητας μπορεί να έχει θέση σε μία φιλελεύθερη οικονομία.

Σύσσωμοι οι φορείς της ΕΕ με συνεταιριστικό πρόσημο στέκονται στο πλευρό της COOP de FRANCE, με επιστολές υποστήριξης να καταφτάνουν στο γραφείο του προέδρου της Ντομινίκ Σαρζέ από κάθε σημείο της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέξανδρος Κοντός, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Γιάννης Μαυρουδής, δήλωσαν μέσω επιστολής τη στήριξή τους στην COOP de FRANCE, τονίζοντας ότι «σε μια εποχή που το ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό μοντέλο καλείται να ανταποκριθεί σε τεράστιες προκλήσεις και που αναγνωρίζεται η συμβολή του συνεργατισμού στην επιτυχή αντιμετώπισή τους, η επιβολή μιας τέτοιας νομοθεσίας στη Γαλλία, μία χώρα με μεγάλη γεωργική και συνεταιριστική παράδοση, αποτελεί στίγμα για τον ευρωπαϊκό συνεργατισμό, αλλά και τροχοπέδη στην προσπάθεια στήριξης του πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα στην ΕΕ».