Ξέφτισαν οι υποσχέσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών

Ξέφτισαν οι υποσχέσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών

Mπορεί μέχρι και προ ολίγων ημερών στελέχη του υπουργείου Εργασίας να διαβεβαίωναν ότι οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών έχουν «κλειδώσει», όμως φαίνεται ότι λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο, δηλαδή τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι τελικά απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε εξαίρεση από το νέο καθεστώς 

Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή, δεν προβλέπεται εξαίρεση  του ΟΓΑ από το νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης, ούτε δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ασφαλίστρου (16%) για τους επαγγελματίες αγρότες. Αμφότερες περιλαμβάνονταν στις δεσμεύσεις που είχε ρίξει προ διμήνου στο τραπέζι η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους παραγωγούς γούς να εγκαταλείψουν τα μπλόκα.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, με την αύξηση να «σπάει» σε πέντε-πιθανότατα- έτη, αρχής γενομένης από 1/1/2017 (δηλαδή από τις εισφορές του β’ εξαμήνου 2016). Πιο συγκεκριμένα, για το διάστημα από 1/7/2015 έως 31/12/2016 το ύψος της μηνιαίας εισφοράς θα αυξηθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 10%, υπολογιζόμενο όμως επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών.

Για το 2017, η εισφορά διαμορφώνεται στο 14%, το 2018 αυξάνεται στο 16%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 19% ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής να καθοριστεί στο 20%.

Εκτός του νέου Υπερ-Ταμείου θα παραμείνουν μόνο οι προνοιακού χαρακτήρα παροχές του ΟΓΑ, καθώς και οι μη συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες του ΝΑΤ.

Αντίθετα, νέο σημείο εκκίνησης θα έχουν οι εκπτώσεις εισφορών και για τους νέους επιστήμονες, καθώς «ανέβηκε» στις 13.000 ευρώ το εισοδηματικό όριο από το οποίο θα ξεκινούν οι εκπτώσεις για τους τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ . Πιο συγκεκριμένα, η νέα βελτιωμένη διάταξη, προβλέπει έκπτωση εισφορών κατά 50% για την τριετία 2017-2019, η οποία θα ξεκινά από εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ της αρχικής διάταξης) και θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 58.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς, θα ανέλθει στο 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και για αυτοαπασχολούμενους σταδιακά. Υπολογίζεται ότι για την πρώτη διετία θα ανέλθει στο 14% μετά για μια τριετία στο 17% και μετά την πενταετία θα ανέλθει στο 20%. Ωστόσο δεν ισχύει η δυνατότητα των επιστημόνων να δημιουργήσουν επαγγελματικό ταμείο και να μην ενταχθούν τα επικουρικά τους και τα εφάπαξ στις γενικές διατάξεις της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Ετσι, εντός της ημέρας το σχετικό νομοσχέδιο παίρνει τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η κατάθεσή του στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.