Ξεκίνησαν οι διεθνείς διαγωνισμοί κρασιών και αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo AE, ο 16ος διεθνής διαγωνισμός οίνου Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός διεθνής του κλάδου, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα -και για δεύτερη φορά- πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ο διεθνής διαγωνισμός αποσταγμάτων. Οι τριήμερες διαδικασίες γευσιγνωσίας και βαθμολογίας των 647 δειγμάτων που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα των διαγωνισμών.

Στη διαδικασία συμμετέχουν 35 διακεκριμένοι γευσιγνώστες, εκ των οποίων οι 20 προέρχονται από το εξωτερικό (Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Σερβία, Ελβετία, Σουηδία, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία) και οι 15 είναι Έλληνες. Η ομάδα των 35 θα δοκιμάσει, κρίνει και αξιολογήσει τα συμμετέχοντα δείγματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βραζιλία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Τουρκία.

Οι διαγωνισμοί διοργανώνονται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO και σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Οι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop-Boutique (26-29/2/16) που διοργανώνει η ΔΕΘ-HELEXPO.

Μάλιστα, την Κυριακή, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 7 το βράδυ, οι επισκέπτες της έκθεσης Detrop – Boutique (περίπτερο 8, πλατεία γευσιγνωσίας) θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα.

Η τελετή απονομής των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου, στο πλαίσιο της έκθεσης Oinorama. Επίσης, στην έκθεση Oinorama, στο “wine bar οινικών αποκαλύψεων”, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τους βραβευμένους οίνους και αποστάγματα σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας: η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου, ώρα 17:00-19:00, και θα απευθύνεται στους καταναλωτές και η δεύτερη, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, ώρα 10:00-12:00 (για τους επαγγελματίες).