Οι κρίσιμοι κωδικοί των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τους αγρότες

Aνοίγει την Τετάρτη 27/ 6 η πλατφόρμα του εξωδικαστικού για τους αγρότες

Με την ενεργοποίηση της σχετικής εφαρμογής του Taxisnet, άνοιξε κι επισήμως  η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Συνολικά 6,2 εκατ. φορολογούμενοι, μεταξύ αυτών και περίπου 700.000 αγρότες ή έχοντες αγροτικό εισόδημα, καλούνται φέτος και, μάλιστα πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, να υποβάλουν τις δηλώσεις από τις οποίες θα προκύψει το φετινό εκκαθαριστικό.

 Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του εντύπου Ε1, καθώς και των συνοδευτικών εντύπων Ε2 για τα εισοδήματα από ακίνητα και Ε3 για τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, λειτουργεί ήδη μέσα από τη νέα ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).

Ειδικά για τους αγρότες – κατ’ επάγγελμα και ετεροεπαγγελματίες-, τους συνταξιούχους ΟΓΑ καθώς και όσους έχουν επιχειρηματικό δραστηριότητα αλλά είναι ασφαλισμένοι με καθεστώς του –πρώην- ΟΓΑ,  έχουν φέτος προστεθεί ορισμένοι νέοι κωδικοί στο Ε1. Συγκεκριμένα:

Στον Πίνακα 2

– Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 021-022, οι οποίοι πρέπει να συμπληρωθούν από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, προκειμένου να δικαιούνται κι αυτοί εκπτώσεων φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί.

– Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 037-038, oι οποίοι εμφανίζονται προσυμπληρωμένοι με την ένδειξη «ΝΑΙ» όταν ο φορολογούμενος που ασκεί αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι «κατ’ επάγγελμα αγρότης». Οι φορολογούμενοι αυτής της περίπτωσης κατοχυρώνουν αυτόματα το δικαίωμα έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ.

– Καταργήθηκαν οι κωδικοί 007-008,τους οποίους συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Στον Πίνακα 4

– Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 115-116. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλωθεί το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτήθηκε το 2016 από την υπεκμίσθωση εκτάσεων γης.

– Προστέθηκαν οι νέοι κωδικοί 117-118, στους οποίους οι υπεκμισθωτές εκτάσεων γης πρέπει να δηλώσουν τα ποσά των ενοικίων που έχουν καταβάλει, ώστε αυτά να αφαιρεθούν (να εκπέσουν) από τα εισοδήματα που θα δηλώσουν στους κωδικούς 115-116.

Δείτε αναλυτικά τις Οδηγίες ΑΑΔΕ για τη Συμπλήρωση Φορολογικής Δήλωσης 2017