Οι φρουροί της Αττικής γης είναι 3.000 χρόνων

ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ

Οι φρουροί της Αττικής γης είναι 3.000 χρόνων

«Μεγάλες, σοφές κυρίες του Αττικού τοπίου». Έτσι χαρακτηρίστηκαν οι υπεραιωνόβιες ελιές, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου με τίτλο «Συνάντηση στον χρόνο με τις υπεραιωνόβιες ελιές, τις μεγάλες σοφές κυρίες του Αττικού τοπίου». Η εκδήλωση ήταν ένα ταξίδι στο Αττικό τοπίο ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τα δέντρα εκείνα που για χιλιάδες χρόνια στέκουν φρουροί στα ελληνικά εδάφη. με τη βοήθεια του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτη Γεωργάκη, θα γνωρίσουμε τους φρουρούς αυτούς, την ηλικία τους, καθώς και το πού βρίσκονται.

Η παρουσίαση των δεδομένων έγινε με επιστημονικό τρόπο και φωτογραφικό υλικό

Οι φρουροί της Αττικής γης είναι 3.000 χρόνωνΗ παρουσίαση των δεδομένων έγινε με επιστημονικό τρόπο και φωτογραφικό υλικό, κατάλληλο να αναδείξει τη φυσική αυτή κληρονομιά του τόπου μας. Η μυθολογία με την ελιά της Αθηνάς στην Ακρόπολη, η γλαύκα, ως σύμβολο της σοφίας, και ο Πεισίστρατος, που με νόμο υποχρέωσε τους πολίτες της Αθήνας να βγουν στην ύπαιθρο τον 6ο π.Χ. αι. και να φυτέψουν ελιές, ήταν τα πρώτα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο κοινό, ώστε να γίνει η πρώτη επαφή με δέντρα που θυμίζουν μια μακρινή εποχή.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της ελιάς, ως ενός μοναδικού συμβόλου του μεσογειακού χώρου και της Ελλάδας ιδιαίτερα, καθώς μπορεί να συνδεθεί με την μυθολογία, την ιστορία, το περιβάλλον, τη γεωγραφία, τη γλώσσα, την αισθητική αγωγή, την οικονομία και πολλά ακόμη. Επισημαίνει επίσης: «Υπάρχουν ελιές που τις φύτεψαν τον 6ο π.Χ. αι., οι οποίες παραμένουν ακόμη ζωντανές και παράγουν λάδι μέχρι σήμερα».

Η ηλικία τους

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΙΕ’ επιστημονική συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρία μελετών ΝΑ Αττικής, στο Κορωπί, μερικά δέντρα ελιάς, λόγω του μεγέθους του κορμού, του σχήματός τους, αλλά και κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, φανερώνουν ότι έχουν μια πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, που μετριέται όχι σε αιώνες, αλλά σε χιλιετίες. Ο προσδιορισμός της ηλικίας των παλαιών δέντρων είναι δύσκολος, γιατί δεν διατηρούν πλήρως το ξύλο του κεντρικού κορμού. Έτσι, σύγχρονες μέθοδοι, αλλά και αυτή που βασίζεται στον αριθμό των ετήσιων κύκλων, έχουν αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή τους. μια προσεγγιστική μέθοδος προσδιορισμού ηλικίας των γηραιών ελαιόδεντρων μπορεί να γίνει με βάση τα στοιχεία της περιμέτρου ή της μέγιστης ακτίνας του κεντρικού συμπαγούς κορμού, μετά από προσδιορισμό του μέσου ετήσιου ρυθμού ακτινικής ανάπτυξης του ελαιόδεντρου.

Iστορία

Ο Πεισίστρατος και η Ακρόπολη

Ο Πεισίστρατος και η ΑκρόποληΠολλοί είναι οι άνθρωποι που καθημερινά βλέπουν τις υπεραιωνόβιες ελιές, καθώς κοσμούν μεγάλο μέρος του Αττικού τοπίου. Δέντρα που κατοικούν στο ίδιο μέρος για χιλιάδες χρόνια, όπως στο μαρκόπουλο, στα Σπάτα και στο Κορωπί. 3.300 χρόνια πριν, στα Σπάτα, στο σταυροδρόμι της Λεωφόρου Σπάτων – Λούτσας, παίρνει ζωή μία από τις πιο γηραιές, σήμερα, ελιές. Ελαιόδεντρα στη περιοχή των Σπάτων, στη περιοχή Βούρβας και Άγιος Πέτρος αντικατοπτρίζουν μια μακρινή εποχή 2.200 χρόνων πριν. Το Κορωπί αποτελεί το σπίτι τριών υπεραιωνόβιων ελιών για πάνω από 2.580 χρόνια. Συγκεκριμένα, στην περιοχή μετόχι, η ελιά είναι ηλικίας 3.250 χρόνων.

Οι υπεραιωνόβιες ελιές, τόσο στη περιοχή του Ραψανά όσο και στα Λαμπρικά στο Κορωπί χρονολογούνται γύρω στο 570 π.Χ. Τα δύο αυτά δέντρα ίσως να είναι από εκείνα που ο τύραννος Πεισίστρατος πρόσταξε να φυτευτούν και τα οποία με τους καρπούς τους έθρεψαν κάποιους κατοίκους του δήμου, την εποχή που έφευγαν προς την πόλη των Αθηνών για να δουλέψουν στα έργα ανοικοδόμησης των μεγάλων ναών όπως η Ακρόπολη. Οι πληροφορίες, για την ηλικία κάθε ελιάς, δόθηκαν από την ΙΕ επιστημονική συνάντηση Ν.Α. Αττικής, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρία μελετών Ν.Α. Αττικής, στο Κορωπί.

Βικτωρία Αποστολοπούλου