Οι όροι που θέτει η Πειραιώς στην ΕΒΖ

ΕΒΖ: Σε συζητήσεις με ΥΠΑΑΤ και ΥΠΟΙΚ για άμεση εξόφληση των τευτλοπαραγωγών

Στο «γήπεδο» της διοίκησης της ΕΒΖ μεταφέρεται πλέον το μπαλάκι των εξελίξεων στη ζαχαροβιομηχανία, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσε διατεθειμένη να στηρίξει μεν χρηματοδοτικά την εταιρεία, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, η τράπεζα επιμένει στην πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία, για τα οποία, σύμφωνα με πηγές της «ΥΧ», εκτός από την πρόταση της ΜΚ Group (Sunoko) υπάρχει στο τραπέζι και δεύτερη προσφορά από τοπική εταιρεία, χωρίς ωστόσο σημαντική διαφοροποίηση στο τίμημα. Ανεπιβεβαίωτες –μέχρι αυτή τη στιγμή– πληροφορίες θέλουν και τη δεύτερη ενδιαφερόμενη εταιρεία να συνδέεται με τον Μίοντραγκ Κόστιτς (ιδιοκτήτη της Sunoko), ο οποίος φέρεται να επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να παρακάμψει τον σκόπελο των σερβικών αρχών ανταγωνισμού.

Διαφωνία υπάρχει και σχετικά με το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης, με την Πειραιώς να προτείνει εκταμίευση αρχικά 5 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ η ΕΒΖ ζητά άμεσα 12 εκατ. ευρώ, ώστε από αυτά να εξοφληθούν και τα 8 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους καλλιεργητές από την περυσινή σεζόν.

Το απόγευμα της Πέμπτης είχε προγραμματιστεί συνάντηση της διοίκησης της βιομηχανίας με εκπροσώπους των παραγωγών, ώστε να τεθούν επί τάπητος τα νέα δεδομένα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δ.Σ. της ΕΒΖ συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή.

Γιάννης Τσατσάκης