Ολοκληρώθηκε το 2o Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Μία πρωτοβουλία φορέων της κοινότητας της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που διεξήχθη στις 09-10/11 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ολοκλήρωσε τις εργασίες του. 

Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Στόχος του Φόρουμ ήταν ο διάλογος, η πληροφόρηση, η διάδοση καλών πρακτικών, η προώθηση της συνεργασίας και της δικτύωσης, η συμβολή στη δημιουργία εργαλείων για την άνθιση των κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και η παροχή πρακτικών πληροφοριών για την ίδρυση, τη χρηματοδότηση και τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη κοινωνικών και συνεργατικών επιχειρήσεων.

Στην έναρξη του συνεδρίου την Δευτέρα 09/11 χαιρετισμούς απεύθυνε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου τονίζοντας ότι: «Για την κυβέρνηση η κοινωνική οικονομία συνιστά προτεραιότητα ύψιστης σημασίας». Επίσης ανέφερε ότι: «παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των εγχειρημάτων της κοινωνικής οικονομίας, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν βοηθά όσο θα θέλαμε προς την κατεύθυνση περαιτέρω ανάπτυξης». Υπό αυτό το πρίσμα, η υπουργός κατέληξε ότι: «αναθεωρούμε τον νόμο 4019/2011 που καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των ΚοινΣΕπ, κωδικοποιούμε τη συνεταιριστική νομοθεσία και προωθούμε τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης των εγχειρημάτων της κοινωνικής οικονομίας».

Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2015Η δεύτερη μέρα του Φόρουμ, διεξήχθη, υπό τον συντονισμό του Δρ. Γεωργίου Αλεξόπουλου Ερευνητή σε θέματα κοινωνικής χρηματοοικονομικής και κοινωνικής οικονομίας & επιχειρηματικότητας στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γ.Π.Α.

Στην εναρκτήρια ομιλία, ο  Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αργύρης Περουλάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κοινωνική επιχειρηματικότητα της χώρα μας.κ. Περουλάκης στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2015 Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ως εργαλεία στήριξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, EaSI, Ορίζοντας, Cosme, Erasmus και το πακέτο Γιουνκέρ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ύψους 2 δις. Ευρώ).

Παράλληλα στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε teleconferencing  με ομιλητές τον κ. Daniel SorrosalPolicy and Advocacy Manager, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA) και του Προέδρου Δ.Σ. Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Γεωργίου Μπούκη.

Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2015Ο κ. Sorrosal αναφέρθηκε στην ηθική χρηματοδότηση και το ethical Banking και τόνισε την σημασία του να χαρακτηρίζονται από εγγύτητα και διαφάνεια εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των επενδύσεων των πολιτών.

Ένα ζωντανό παράδειγμα εφαρμογής του ηθικού banking παρουσίασε ο κ. Μπούκης αναφέροντας ότι «η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας είναι το πρώτο συνεργαζόμενο μέλος του FEBEA και η πρώτη τράπεζα της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται Ηθική Τράπεζα». Με ιδιαίτερη έμφαση μίλησε για το στρατηγικό σχεδιασμό δράσης της Τράπεζας ώστε να μείνει εντός νομού, να μην χορηγεί ασύδοτα δάνεια και να στηρίζετε μόνο στα μέλη και στις καταθέσεις τους. 

Κυριάκος Λάμπρου