Ό,τι πήραµε, πήραµε

γράφει ο Κομισάριος

«Μην υπολογίζετε σε αέναη οικονοµική στήριξη από την Κοµισιόν» διεµήνυσε ο Επίτροπος Γεωργίας Phil Hogan απευθυνόµενος στα µέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Κοινοβουλίου της Λετονίας, στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα. Φαίνεται ότι τα 500 εκατ. που έλαβαν οι ευρωπαίοι παραγωγοί προκειµένου να αντιµετωπίσουν τη σφοδρή κρίση του περασµένου καλοκαιριού, κυρίως στους τοµείς γάλακτος και χοίρειου κρέατος, ήταν και τα τελευταία. Ό,τι πήραµε, πήραµε, δηλαδή, και στο µέλλον ο Θεός βοηθός…

ΜΑΓΝΗΤΗΣ
Είπε και άλλα όµως ο Επίτροπος στη Λετονία: «Τα χρηµατοοικονοµικά εργαλεία είναι ένας µαγνήτης προκειµένου να προσελκύσουµε ιδιωτικά κεφάλαια. Πρέπει να κάνουµε πολύ περισσότερα ώστε να ενισχύσουµε την πρόσβαση των γεωργών σε φθηνότερα δάνεια για να µπορούν να κάνουν επενδύσεις». Ο νοών νοείτω.

ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ
Μετά τις ΗΠΑ, ήρθε η σειρά της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας να µπουν στην εµπορική ατζέντα της ΕΕ. Οι διαπραγµατεύσεις για σύναψη διµερών συµφωνιών µε δύο από τους πιο ανταγωνιστικούς παίκτες στο διεθνές εµπόριο γεωργικών προϊόντων, πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσουν µετά το 2017.

ΠΟΤΕ ΧΑΜΕΝΗ…
Στο Ηνωµένο Βασίλειο, η Εθνική Ένωση Αγροτών δεν έχει ταχθεί υπέρ ή κατά του Brexit, αλλά δηµοσίευσε κείµενο προβληµατισµών προκειµένου να βοηθήσει τα µέλη της να αποφασίσουν. Η ιστορία, πάντως αποδεικνύει ότι στις διαπραγµατεύσεις µε την Ε.Ε 
η Αγγλία δεν είναι ποτέ χαµένη.

ΤΟ BREXIT
Ίσως, όµως, η ιστορία να µην επαναληφθεί αυτή τη φορά. Όπως φαίνεται από τα συµπεράσµατα πρόσφατης µελέτης που δηµοσίευσε η Guardian, το 35-50% του ακαθάριστου εισοδήµατος των Βρετανών γεωργών προέρχεται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, µε αποτέλεσµα µόνο ένα 10% αυτών να µπορέσει να επιβιώσει ενός Brexit. 
Η βρετανική γεωργία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η µελέτη, είναι πολύ πιο εξαρτηµένη από τις αγορές της ΕΕ από ό,τι η ΕΕ είναι εξαρτηµένη από την Αγγλία.