Οψιόν εισφοράς 16% για τους αγρότες στο νέο ασφαλιστικό

Εισφορές δύο ταχυτήτων για τους αγρότες με αντίστοιχη διαφοροποίηση στις συντάξιμες αποδοχές προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που, όπως προανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με «Τα Νέα», το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της εισφοράς κύριας ασφάλισης των αγροτών από το –σημερινό- 7% στο 20%, αρχής γενομένης από 1/1/2017 και σε διάστημα πενταετίας.

Όσοι επαγγελματίες του κλάδου το επιθυμούν θα μπορούν να ενταχθούν σε μια χαμηλότερη βαθμίδα καταβάλλοντας εισφορές 16%, με αντίτιμο όμως χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη θα αντιστοιχεί στα 16/20 της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ που θα λαμβάνουν όσοι επιλέξουν τις εισφορές 20%.

Το τελικό σχέδιο φαίνεται να διασφαλίζει την αυτονομία του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου ταμείου ασφάλισης των αγροτών τουλάχιστον μέχρι το 2021, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα γνωστό τι θα γίνει παραπέρα.

Μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο «εσωτερικός βηματισμός», δηλαδή τα ποσοστά αύξησης των εισφορών ανά έτος για κάθε μια από τις δυο ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών.

Κατά τα λοιπά:

-Eισφορά 20% επιβάλλεται στο εισόδημα των επαγγελματιών και των επιστημόνων.

Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%.

Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα επόμενα τρία.

-Οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις σχεδιάζεται να περικοπούν 10%-40% για ποσά άνω των 120 ευρώ.

-Οι νέες κύριες συντάξεις (όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ) θα είναι μειωμένες από 10% έως 30%. Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται πλέον με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).

-To ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

-Θεσπίζεται ανώτατο όριο συνταξιοδοτικού εισοδήματος στα 3.088 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία και στα 2.304 ευρώ για όσους λαμβάνουν μία σύνταξη.

-Προβλέπονται περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.

-Μειώσεις άνω του 30% έρχονται στο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων

-Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι σταματούν να παίρνουν το ΕΚΑΣ λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς.

-Για τις συντάξεις χηρείας θα προβλέπεται όριο ηλικίας για τη λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Οσοι είναι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.