Απώλειες 6 δισ. ευρώ από το παραεμπόριο

Απώλειες 6 δισ. ευρώ από το παραεμπόριο τροφίμων, τσιγάρων ένδυσης, καυσίμων

Γύρω στα 6 δις το χρόνο χάνει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο από το παραεμπόριο τροφίμων, τσιγάρων ένδυσης, καυσίμων κ.ά., που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, υποστήριξε ο  βουλευτής των ΑΝΕΛΛ, Δημήτρης Καμμένος, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον Έλληνα πολίτη και την πίεση, που δέχεται.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Δημήτρης Καμμένος, Β’ Πειραιά, σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρέθεσε στη χώρα μας,  το λαθρεμπόριο σε όλα τα επίπεδα ένδυση – τσιγάρο – καύσιμα – τρόφιμα εκτιμάται ότι κάνει τζίρο κοντά στα 15- 20 δις ευρώ το χρόνο.

Ειδικότερα πρωταθλητής στο λαθρεμπόριο αναδεικνύονται ως είδος τα οπωροκηπευτικά , που διακινούνται χωρίς παραστατικά, κατά το βουλευτή των ΑΝΕΛΛ, αφού το παράνομο εμπόριο ξεπερνά ακόμη και ένδυση – υπόδηση, που ανέρχεται κοντά στα 2 δις ευρώ αλλά ακόμη και το λαθρεμπόριο καυσίμων, που αγγίζει το 1, 5 δις ευρώ. Όσο για το εμπόριο σι-ντι, ο τζίρος αγγίζει κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο εμπλέκονται τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στην Αττική και κάπου 20.000 σε άλλες πόλεις. Ο κ.Καμμένος αναφέρθηκε και στο παζάρι του Πειραιά, γνωστό στους πάντες, όπου, όπως είπε, 208 πωλητές έχουν μόνιμοι άδεια κι οι παράνομοι πωλητές, σύμφωνα με τη Δημοτική Αστυνομία είναι πάνω 4.500!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε από το βήμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο ότι γίνεται μια προσπάθεια ν΄ αλλάξει το φαινόμενο αυτό μέσα από το Συντονιστικό Κέντρο Πάταξης του Λαθρεμπορίου. «Γίνονται σημαντικά βήματα ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα χρονικά όρια, τις ελεγκτικές δυνατότητες , το μηχανολογικό εξοπλισμό και το νομικό πλαίσιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός και σημείωσε πως οι κατασχέσεις το 2015 από το παράνομο εμπόριο ήταν 30.122 τεμάχια και για το 2.016 στα ρούχα και τα παιχνίδια είχαμε 7.119.

Άννα Στεργίου