Πατάτα Αρκαδίας: Δυναμική καλλιέργεια, με υψηλή απόδοση

Aν και είναι ακόμη αρχές Μαρτίου, έχει ήδη πουληθεί η πατάτα και έχει φθάσει στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Μακεδονία

Πατάτα Αρκαδίας: Δυναμική καλλιέργεια, με υψηλή απόδοση

Την περιοχή της Τεγέας έχει επιλέξει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας για να κάνει τη διαλογή του πιστοποιημένου σπόρου παραγωγής πατάτας αλλά και τη συσκευασία της οικιακής πατάτας που χρόνια τώρα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού. Φέτος ο συνεταιρισμός φρόντισε να ενημερώσει τους παραγωγούς με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι καλεί τους παραγωγούς τής περιοχής που επιθυμούν να καλλιεργήσουν σπόρο για σποροπαραγωγή για τα επόμενα 3-4 χρόνια, να περάσουν από τα γραφεία για να ενημερωθούν και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια καλλιέργεια με πολύ μικρό κόστος παραγωγής και ελάχιστες απαιτήσεις και μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξερικά και ποτιστικά χωράφια. Η πώληση του σπόρου είναι εξασφαλισμένη και τα έσοδα ανά στρέμμα θα είναι περισσότερα από αυτά που παίρνουμε από την καλλιέργεια δημητριακών».

Διαδρομή

Πατάτα Αρκαδίας: Δυναμική καλλιέργεια, με υψηλή απόδοσηΗ καλλιέργεια του σπόρου πατάτας φυσικά δεν είναι μία νέα ιστορία για την περιοχή, μιας και έχει προϊστορία τριάντα ετών με διάφορες διακυμάνσεις. Στην δεκαετία του ‘80, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Γιώργος Καραμάνος (φωτό), «υπήρχε μία άνοδος στη σποροπαραγωγή για να ακολουθήσει μετά μία κάμψη, αφού δυστυχώς τότε, στη δεκαετία του ‘90, κυριάρχησε η τάση της προτίμησης των εισαγόμενων προϊόντων με αποτέλεσμα να πέσουν πολλοί σε αυτή την παγίδα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια» συνεχίζει ο κ. Καραμάνος, «να ανέβει πάλι η σποροπαραγωγή της πατάτας και πάμε καλά, αφού έχουμε και άψογη συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) Τρίπολης». Ίσως αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί αγρότες ακολούθησαν τον συνεταιρισμό και έτσι καλλιεργήθηκαν περίπου 400 στρέμματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλη η παραγωγή καταλήγει στον συνεταιρισμό, αφού ο σπόρος πατάτας είναι πιστοποιημένος και πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τη χρονιά που πέρασε, από το σύνολο των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν, πιστοποιήθηκαν 160 τόνοι πατατόσποροι για λογαριασμό του συνεταιρισμού. Τα δύο τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να φύγει ο πατατόσπορος έξω από τα όρια της Αρκαδίας και, όπως φαίνεται στα πρώτα βήματα, κινείται σε απόλυτα σωστούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και είναι ακόμη αρχές Μαρτίου, έχει ήδη πουληθεί η πατάτα και έχει φθάσει στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Μακεδονία. Ο κ. Καραμάνος μας εξηγεί ότι αυτή η διασπορά του προϊόντος είναι ο καλύτερος οιωνός για τη μελλοντική πορεία του, μιας και, όπως μας δηλώνει «επειδή γνωρίζουμε την ποιότητα, τις προδιαγραφές, αλλά και τις δυνατότητες του προϊόντος, είμαστε πλέον πολύ σίγουροι ότι έχουν μπει οι βάσεις για μία καλή πορεία. Εάν όλα πάνε καλά, τότε θα βγουν πολλαπλά οφέλη για όλους. Το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι άλλο από τον διαρκή έλεγχο των παραγωγών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και γι’ αυτό επιλέγονται παραγωγοί αξιόπιστοι και συνεργάσιμοι, ώστε να διατηρηθούν στο ακέραιο οι ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για να μην χαθεί η πιστοποίηση».

«Eχθρός» οι κλιματολογικές συνθήκες

Πόσο όμως μπορεί να αυξηθεί αυτή η παραγωγή; Μάλλον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αφού ο «εχθρός» είναι οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορούν προκαλέσουν ιώσεις και έτσι να μην πιστοποιηθεί το προϊόν, προκαλώντας φυσικά μεγάλη οικονομική ζημιά. Η καλλιέργεια γίνεται μία φορά τον χρόνο και η σπορά πρέπει να πραγματοποιείται από τις 10 Απριλίου μέχρι και το τέλος του ίδιου μήνα. Από εκεί και πέρα αρχίζει ένας διαρκής έλεγχος που καταλήγει τον Ιούλιο στο κάψιμο των φυτών, ώστε να μην προχωρήσουν προς τα κάτω οι ιώσεις και να βγει και ο σπόρος γύρω στον Σεπτέμβρη.

Πατάτα Αρκαδίας: Δυναμική καλλιέργεια, με υψηλή απόδοση

Στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού

Στις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις διακρίνουμε και συσκευαστήρια τα οποία, όπως μας εξηγεί ο κ. Καραμάνος, είναι τόσο για τη συσκευασία του σπόρου πατάτας όσο και της πατάτας φαγητού. «Ο συνεταιρισμός» αναφέρει, «δραστηριοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια στην εμπορία της πατάτας φαγητού των παραγωγών – μελών του. Τα πρώτα βήματα έγιναν από πέρσι και ήδη πάμε καλά. Το 2015 έφυγαν περίπου πεντακόσιοι τόνοι πατάτας Τριπόλεως, που έχει ζήτηση και είναι γνωστή στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό». Στον συνεταιρισμό Αρκαδίας βλέπουν το αύριο με αισιοδοξία και είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες με σταθερά και μελετημένα βήματα δίνοντας τη δική τους απάντηση στη μιζέρια της εποχής. Σίγουρα μια μεγάλη διαδρομή που απαιτεί νηφαλιότητα και περίσσευμα δυνάμεων για να έχει αποτέλεσμα.

Γιώργος Αργυρίου