Μισό βήμα πιο κοντά Αθήνα και θεσμοί για το ασφαλιστικό

Μισό βήμα πιο κοντά Αθήνα και θεσμοί για το ασφαλιστικό

Για τα πρώτα σημάδια προσέγγισης με τους δανειστές πάνω στο ασφαλιστικό κάνουν λόγο στην κυβέρνηση μετά το νέο ραντεβού που είχαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι το Σάββατο μπορεί να κλείσει το ζήτημα ενώ, όπως είπε, «για πρώτη φορά δεν έχουμε κάθετες αρνήσεις σε τίποτα». Ο ίδιος μίλησε για «αναγκαίες υποχωρήσεις» ώστε να επιτευχθεί στο τέλος ο συμβιβασμός.

Με βάση τις παραπάνω δηλώσεις, οι θεσμοί φαίνεται ότι αποδέχονται –τουλάχιστον «επί της αρχής»- την ελληνική πρόταση για χαμηλότερες (προαιρετικά) εισφορές κύριας ασφάλισης για τους αγρότες με την προϋπόθεση όμως ότι αυτές θα οδηγούν και σε αντίστοιχα χαμηλότερες συντάξεις.

Σχετικά με τις «υποχωρήσεις» στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κατρούγκαλος, όλα δείχνουν ότι η χρυσή τομή αναζητείται μεταξύ της απαίτησης των δανειστών να περικοπούν σημαντικά οι επικουρικές συντάξεις και του κυβερνητικού σχεδίου για μια λελογισμένη (και μάλλον αρκετά μικρότερη από την αρχικά προτεινόμενη) αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.