Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Προσεχώς και με κριθάρι Ηλείας

Το πρόγραμμα συμβολαιακής βυνοποιήσιμων ποικιλιών κριθαριού επιδιώκει να επεκτείνει και στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στον Νομό Ηλείας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Τους… σπόρους, για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, «σπέρνει» η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η εταιρεία επιχειρεί να διευρύνει περαιτέρω τη συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς, περιλαμβάνοντας την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα τον Νομό Ηλείας, στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιμων ποικιλιών κριθαριού. Μάλιστα, με βάση τον προγραμματισμό της εταιρείας, γίνεται προσπάθεια η συνεργασία με παραγωγούς κριθαριού στην Ηλεία να ξεκινήσει από την τρέχουσα περίοδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού υπευθύνου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού, Βασίλη Κωτούλα, το 2016, η εταιρεία θα απορροφήσει περί τους 40.000-50.000 τόνους κριθάρι, παραγωγή που θα προέλθει από 140.000-150.000 στρέμματα και 2.000 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Το 2015 για λογαριασμό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας καλλιεργήθηκαν αντίστοιχες εκτάσεις (140.000 -150.000 στρέμματα) σε 20 νομούς της χώρας, από την Κομοτηνή και την Ξάνθη μέχρι τη Λειβαδιά. Η εταιρεία έχει προμηθευτεί, από το 2008, που ξεκίνησε το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας με 600 παραγωγούς και 17.000 τόνους κριθάρι από πέντε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, έως το 2015 περίπου 237.000 τόνους ελληνικό κριθάρι για βυνοποίηση. Η ποσότητα αυτή, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ περίπου, είναι ίση με τη συνολική ετήσια παραγωγή κριθαριού στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας στην «ΥΧ» την επέκταση του προγράμματος συμβολαιακής, ο κ. Κωτούλας τόνισε ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, καθώς, στόχος της εταιρείας είναι να διευρύνει τη συνεργασία της με τους παραγωγούς, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες της και εφόσον πληρούνται τα εδαφικά, κλιματικά και άλλα κριτήρια, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Εξαγωγές ελληνικής βύνης

«Το 2008 ξεκινήσαμε την προσπάθεια να ξανασυστήσουμε στους Έλληνες παραγωγούς την καλλιέργεια του κριθαριού από μία άλλη οπτική γωνία, εγκαινιάζοντας το πρώτο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού για μπίρα. Ελπίζαμε, και αυτό επιβεβαιώθηκε, να δημιουργήσουμε μια νέα διέξοδο για τους Έλληνες παραγωγούς κριθαριού», σημείωσε ο κ. Κωτούλας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το 2015, κάλυψε το 100% των αναγκών της με εγχώριο κριθάρι από την ελληνική ύπαιθρο, που βυνοποιήθηκε στα δύο ιδιόκτητα ζυθοποιεία της σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, την περασμένη χρονιά, κατάφερε να ανοίξει και εξαγωγικούς ορίζοντες για το εγχωρίως παραγόμενο κριθάρι και για την ελληνική βύνη. «Το 2015 καταφέραμε να κάνουμε εξαγωγές όχι μόνο κριθαριού, αλλά και βύνης σε γειτονικές χώρες, δίνοντας έτσι νέες προοπτικές στο ελληνικό κριθάρι», τόνισε ο κ. Κωτούλας.

H Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει το εγχείρημα των πειραματικών αγρών, που ξεκίνησε το 2011, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ανάδειξη νέων αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού.

Νέες ποικιλίες

«Μέχρι και πριν από οκτώ με εννέα χρόνια, το κριθάρι στην Ελλάδα προοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά και μόνο για ζωοτροφή και δεν είχε τις ιδιαίτερες ποιοτικές προδιαγραφές, που απαιτεί το κριθάρι βυνοποιίας», ανέφερε ο υπεύθυνος του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Ποια Amstel... προσεχώς και με κριθάρι Ηλείας Η εταιρεία, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη ποιοτικών πιστοποιημένων ποικιλιών κριθαριού, παράλληλα με το πρόγραμμα προμήθειας βυνοποιήσιμου κριθαριού, «τρέχει» και πρόγραμμα σποροπαραγωγής, στη βάση του οποίου παράγονται σπόροι α΄ και β΄ αναπαραγωγής στην Ελλάδα σε συνεργασία με σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει, αυτή την περίοδο, το εγχείρημα των πειραματικών αγρών, που ξεκίνησε το 2011, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ανάδειξη νέων αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διατηρεί τέσσερις πειραματικούς-αποδεικτικούς αγρούς σε Ξάνθη, Χαλκιδική, Αλμυρό και Λειβαδιά.

«Πειραματιζόμαστε στην αντικατάσταση παλαιών ποικιλιών με πιο σύγχρονες, αποδοτικές και ποιοτικές σε τέσσερις πειραματικούς-αποδεικτικούς αγρούς, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα του προγράμματος και καθιστώντας την καλλιέργεια του βυνοποιήσιμου κριθαριού ανταγωνιστική σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες δημητριακών», σημείωσε ο κ. Κωτούλας.

Ιδιαίτερες απαιτήσεις

Ποια Amstel... προσεχώς και με κριθάρι Ηλείας Ο ίδιος εξήγησε ότι «το βυνοποιήσιμο κριθάρι έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές. Έτσι, για παράδειγμα, απαιτείται χαμηλή υγρασία κατά τη συγκομιδή, διότι πρέπει να διατηρηθεί η υψηλή βλαστική ικανότητα μέχρι να βυνοποιηθεί, πρέπει να έχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μεγάλη διάμετρο κόκκου, καθώς και καθαρότητα ποικιλίας». Να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο, η εταιρεία δοκιμάζει από έξι έως εννέα νέες ποικιλίες, ώστε να εντοπιστούν κάποιες ακόμα καλύτερες από τις υφιστάμενες. Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 43 ποικιλίες, από τις οποίες 15 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Επιπλέον, όπως τόνισε στην «ΥΧ» ο κ. Κωτούλας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συσφίγγει περαιτέρω τις σχέσεις της με τους Έλληνες παραγωγούς, έχοντας ξεκινήσει από το 2014 (σ.σ. φέτος το πρόγραμμα «τρέχει» για τρίτη χρονιά) πρόγραμμα εκπαίδευσης των παραγωγών πάνω στις βέλτιστες πρακτικές της καλλιέργειας κριθαριού, στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και διακεκριμένους επιστήμονες του γεωπονικού χώρου.

Νατάσα Φραγκούλη