Πορτοκάλια και κουνουπίδι προστατεύουν από τον καρκίνο του στομάχου

Ανακάτεμα ισπανικών πορτοκαλιών με αιγυπτιακά καταγγέλλουν οι Ισπανοί

Σύμφωνα με ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Zhejiang της Κίνας και άλλα ερευνητικά κέντρα, οι εθελοντές που γενικώς κατανάλωναν άφθονα φρούτα, καθώς και λευκά λαχανικά, όπως οι πατάτες, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι, είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά μεταξύ τους 76 προγενέστερες μελέτες για τη διατροφή και τον καρκίνο του στομάχου, οι οποίες αφορούσαν σε συνολικό δείγμα 6,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και 33.000 καταγεγραμμένους θανάτους από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λευκών λαχανικών, όπως το λάχανο, το κρεμμύδι και το κουνουπίδι, φάνηκε να συσχετίζεται με 33% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος λόγω της κατανάλωσης μπύρας, καθαρού αλκοόλ, αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων. Να σημειωθεί πως δεν παρατηρήθηκε αρνητική επίδραση από την κατανάλωση κρασιού.