Πού πρέπει να πάει ο λογαριασμός;

του Νίκου Λάππα

Με τους αγρότες να κινητοποιούνται σε πολλές χώρες ενάντια στην κατάρρευση των τιμών πολλών προϊόντων, στην έλλειψη ρευστότητας και στην αδικαιολόγητη αύξηση κάποιων αγροτικών εφοδίων (όπως καταγγέλλει και η οργάνωση αγροτών COPA), η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων, απασχολεί εκ νέου την ευρωπαϊκή αγροτική επικαιρότητα.

Τι προτείνεται; Άνοιγμα της ρωσικής αγοράς (των 5,5 δισ. ευρώ), αύξηση των ευρωπαϊκών αποζημιώσεων (που κυμαίνονται μόλις στο μισό δισ. περίπου) και παράλληλα στοχευμένα μέτρα σε προϊόντα που πλήττονται από την κρίση.

Πριν δύο εβδομάδες οι υπουργοί γεωργίας έθεσαν τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η ΕΕ: Αντιμετώπιση της κρίσης διάθεσης του χοιρινού κρέατος και των γαλακτοκομικών που έχουν βάση το αγελαδινό γάλα, ενώ στα οπωροκηπευτικά προκρίνεται η στήριξη της τομάτας.

Από τις προτεραιότητες αυτές δείχνουν να απουσιάζουν προϊόντα άμεσου «ελληνικού» ενδιαφέροντος. Απουσιάζει για παράδειγμα το σκληρό σιτάρι, η τιμή του οποίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 27% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Απουσιάζουν τα πορτοκάλια, η τιμή των οποίων είναι καθηλωμένη λόγω και του ρωσικού εμπάργκο. Απουσιάζουν προϊόντα αιγοπροβατοτροφείας. Τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος έγκαιρος προγραμματισμός για προϊόντα που κατευθύνονται στη ρώσικη αγορά, όπως το ροδάκινο, ενώ η παραγωγική περίοδος πλησιάζει.

Τελικά ποιος θα πρέπει να είναι ο αποδέκτης του λογαριασμού τους επόμενους μήνες;