Προσοτσάνη: Κύτταρο καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα

Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης - «Μενοίκιο»

Κύτταρο καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα

Ζωντανό «κύτταρο» υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί ο Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός στην Προσοτσάνη με την ονομασία «Μενοίκιο». Ο συνεταιρισμός αποτελεί πρότυπο αγρόκτημα και συνεταιριστικό σχήμα όπου παράγονται υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, στην πλειοψηφία τους βιολογικά, μέσα από καθετοποιημένες και πιστοποιημένες διαδικασίες παραγωγής.

Κύτταρο καινοτόμου  επιχειρηματικότητας  στον αγροδιατροφικό τομέαΤα προϊόντα του αγροκτηνοτροφικού συνεταιρισμού της Δράμας, που έχουν καθιερωθεί στην αγορά αρκετών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας με το brand name «Μενοίκιο», βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο, χάρη στην ποιοτική τους υπεροχή. Συγκεκριμένα, το πρόβειο βιολογικό γιαούρτι του «Μενοικίου» απέσπασε το πρώτο βραβείο –ως το καλύτερο καινοτόμο προϊόν για το 2016– στην 25η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας «DETROP BOUTIQUE 2016», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι ιδρυτές του συνεταιρισμού –10 κτηνοτρόφοι της Δράμας– οραματίστηκαν το 2008 τη δημιουργία ενός δυναμικού και πρότυπου παραγωγικού σχήματος, πλήρως εναρμονισμένου με τη γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση του τόπου τους και, όπως φαίνεται, το έκαναν πράξη, καθώς η επιτυχημένη πορεία του «Μενοικίου» αποκτά ολοένα και περισσότερη αναγνώριση, δίνοντας πνοή στην τοπική κοινωνία και την αγροτική οικονομία της Δράμας.

Ο συνεταιρισμός, που σήμερα αριθμεί 30 ενεργά μέλη και αρκετούς συνεργαζόμενους παραγωγούς από τη Δράμα, διαθέτει δικό του σύγχρονο ποιμνιοστάσιο με αιγοπρόβατα, παράγει τις δικές του ζωοτροφές (και με την καλλιέργεια ψυχανθών), με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι-μέλη να έχουν επάρκεια σε ζωοτροφές όλο τον χρόνο και να επιτυγχάνεται μείωση στο κόστος παραγωγής. Παράλληλα, το 2013, ο συνεταιρισμός προχώρησε με αποφασιστικότητα ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή στoν τομέα της μεταποίησης, δημιουργώντας ένα σύγχρονο τυροκομείο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, με διαδικασίες τήρησης όλων των αρχών υγιεινής και ασφάλειας με βάση το πρότυπο ISO 22000.

Καθετοποίηση της παραγωγής

Τη «συνταγή» της επιτυχημένης πορείας του αγροκτηνοτροφικού συνεταιρισμού αποκάλυψε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Βασίλης Μελενεκλής, ο οποίος με μεράκι και αδιάκοπη εργασία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο τιμόνι της επιτυχημένης πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας της Δράμας. «Η βράβευση του βιολογικού πρόβειου γιαουρτιού του συνεταιρισμού μας στη φετινή διεθνή έκθεση Detrop αποτελεί για εμάς αναγνώριση των κόπων και της προσπάθειας που κάνουμε, ειδικά την τελευταία τριετία, για την παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων. Η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι ο συνεταιρισμός μας έχει καθετοποιημένη γραμμή, δεν αγοράζει τίποτα από προμηθευτές, καθώς όλες οι πρώτες ύλες και οι ζωοτροφές είναι ιδιοπαραγόμενα προϊόντα, με το 60% της παραγωγής μας να είναι βιολογική. Επιπλέον, η ποιότητα και η φρεσκάδα των προϊόντων μας, οδήγησαν στην επιτυχία. Αρμέγουμε τα ζώα μας και μέσα σε δύο ώρες το γάλα φτάνει φρέσκο, ως τελικό προϊόν, στον καταναλωτή», εξηγεί.

Στο ερώτημα αν η πολιτεία βοήθησε το εγχείρημα των μελών του συνεταιρισμού, η απάντηση του κ. Μελενεκλή είναι αφοπλιστική: «Η πολιτεία δεν στηρίζει την παραγωγή. Ό,τι έχουμε καταφέρει το έχουμε πετύχει μόνοι μας, με τη θέληση, το πείσμα, το μεράκι μας και τη συνεχή προσπάθεια».

Τα βιολογικά προϊόντα του συνεταιρισμού φέρουν τη σφραγίδα αναγνωρισμένης εταιρείας πιστοποίησης

Προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα του συνεταιρισμού φέρουν τη σφραγίδα αναγνωρισμένης εταιρείας πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, ενώ οι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν από μια γκάμα εκλεκτών και ποιοτικών προϊόντων του «Μενοικίου», που περιλαμβάνει: φέτα, βιολογική φέτα, λευκό τυρί άλμης από αιγοπρόβειο γάλα, κατσικίσιο τυρί, βιολογικό κατσικίσιο τυρί, πρόβειο γιαούρτι, βιολογικό πρόβειο γιαούρτι, κατσικίσιο γιαούρτι, ανθότυρο, μυζήθρα, όπως και βιολογικό ανθότυρο κ βιολογική μυζήθρα, τυρί σχάρας (ημίσκληρο τυρί άλμης με δυόσμο, κατάλληλο για ψήσιμο σε σχάρα), αριάνι, κατσικίσιο γάλα, βιολογικό κατσικίσιο γάλα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα στη λίστα των παραγόμενων προϊόντων προστέθηκε και το σοκολατούχο κατσικίσιο γάλα, ενώ σε δοκιμαστικό στάδιο βρίσκονται και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι στα οποία έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμές, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Δικτύωση και εξωστρέφεια

Τα επόμενα βήματα του συνεταιρισμού είναι η περαιτέρω προσπάθεια της αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων του και το άνοιγμα σε νέες αγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κύτταρο καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα«Η συνεργασία μας με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Δράμα και Θεσσαλονίκη, αλλά και ο αυξανόμενος αριθμός των σημείων από όπου μπορεί να προμηθευτεί ο καταναλωτής τα προϊόντα μας, μας δίνει κουράγιο και θέληση να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια μας. Έχοντας ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού σε Δράμα, Καβάλα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη, επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας και στη Θράκη, με πρώτο σταθμό την Ξάνθη», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του συνεταιρισμού.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ήδη ο συνεταιρισμός έχει ανοίξει τα φτερά του σε αγορές του εξωτερικού, καθώς εξάγει μικρές ποσότητες προϊόντων στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, ενώ, την περίοδο αυτή, όπως υπογράμμισε ο κ. Μενελεκλής, οι προσπάθειες εξωστρέφειας επικεντρώνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ελένη Σταύρου