«Πόρτα» σε εταιρίες που αιτήθηκαν επιδότηση εργασιακού κόστους

«Πόρτα» σε εταιρίες που αιτήθηκαν επιδότηση εργασιακού κόστους

Βόμβα μεγατόνων για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας κι όχι μόνο που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο για την επιδότηση εργασιακού κόστους, εξαπέλυσε ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Μεγάλοι χαμένοι οι εταιρίες, που θεώρησαν πως επιδοτείται η πρόσληψη εργαζομένων, καθώς, ενώ περίμεναν να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Απαντώντας σε ερώτηση των δυο βουλευτών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Τάσου Δημοσχάκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι τα χρήματα που επρόκειτο να δοθούν σε επιχειρήσεις σταμάτησαν να δίνονται το 2010.

Αυτή τη στιγμή, όμως, όπως είπε, τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν, παρότι έχουν πληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις αυτών των εταιριών, διότι αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία  και δεν εφαρμόστηκε , όπως έπρεπε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η διαδικασία της κοινοποίησης.

Ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε τους λόγους για τους οποίους, αυτές οι επιδοτήσεις δεν ήταν σύννομες: Ήταν ενισχύσεις που δεν δίνονταν σε ειδικό καθεστώς αλλά γενικά σε επιχειρήσεις, δεν αφορούσαν καινοτομία ή κάτι άλλο , δεν είχαν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Επιπλέον, ότι δημιουργούσαν ζητήματα ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να γίνουν κάποιες πληρωμές μέσω του κονδυλίου των De Minimis (200 εκατ. Ευρώ με ορίζοντα τριετίας) και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω του επενδυτικού νόμου ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης, είπε πως πρόκειται να υπάρξει εξορθολογισμός ώστε επιχειρήσεις, που πλήρωσαν ήδη το φόρο για την επιδότηση, αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια φόρμουλα είτε να τους επιστραφεί είτε να ισοσκελιστεί.

«Θέλουμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα κυρίως των παραμεθόριων περιοχών και γενικά των μειονεκτικών περιοχών», κατέληξε ο Γιώργος Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μαζικές μετακομίσεις ελληνικών εταιριών από τη Βόρεια Ελλάδα στη Βουλγαρία.

Σε ό, τι αφορά άλλο πρόγραμμα , στο οποίο εμπλέκονται και οι τράπεζες ( Connecting Europe Facility , Horizon), απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Κ.Χατζηδάκη (ΝΔ) και Β.Κεγκέρογλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο κ.Σταθάκης εξήγησε ότι βρήκε κατάλογο 2.000 έργων, που δεν ήταν ώριμα. Σημείωσε ότι σήμερα θα αναρτηθεί ο κατάλογος έργων  ύψους 5,5 δις ευρώ, που αφορούν 42 έργα, σε μια ανοιχτή διαδικασία , κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να προστίθενται κι άλλα, εκ των οποίων τα 18 είναι αμιγώς ιδιωτικά.

Άννα Στεργίου