Σήμερα είναι Πρωταπριλιά και όλα γίνονται

γράφει ο Νίκος Λάππας

Στην αρχή της εβδομάδας δημοσιοποιήθηκαν τα συγκριτικά στοιχεία της πορείας του αγροτικού τομέα της ΕΕ για το έτος 2015.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 18η θέση μεταξύ των χωρών-μελών, με κριτήριο την παραγωγικότητα της εργασίας ανά πλήρως απασχολούμενο. Πιο συγκεκριμένα, αν ο μέσος Ευρωπαίος αγρότης παράγει πλούτο 100 μονάδων, ο μέσος Έλληνας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, παράγει μόλις 67. Με την πάροδο του χρόνου, η ανισότητα αυτή μεγεθύνεται.

Το ίδιο ισχύει και αν συγκρίνουμε τον πλούτο που παράγει ο μέσος Έλληνας αγρότης με τον μέσο απασχολούμενο των άλλων τομέων. Πριν λίγα χρόνια, η διαφορά αυτή ήταν περίπου ένα προς δύο, ενώ σήμερα ανέρχεται περίπου στο ένα προς τέσσερα. Δηλαδή, για κάθε ένα ευρώ που παράγει ο αγρότης, ο απασχολούμενος των άλλων τομέων της οικονομίας για τον ίδιο χρόνο, παράγει σχεδόν τέσσερα.

Ενώ η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες χώρες-μέλη με κριτήριο τις καθαρές απολαβές, έχει αποτύχει παταγωδώς στην αξιοποίηση αυτών των πόρων. Γι’ αυτό, εξάλλου, η παραγωγικότητα εργασίας των αγροτών είναι σε τόσο απογοητευτικά επίπεδα. Γιατί αυτοί οι δημόσιοι πόροι σπαταλήθηκαν χωρίς σχέδιο, χωρίς έλεγχο, με τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις πληρωμών και εξόφλησης, που ακύρωναν ακόμη και την οικονομική βιωσιμότητα ενός έργου.

Η υλοποίηση του νέου ΠΑΑ που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, μπορεί να αποτελέσει μία μεγάλη (τελευταία) ευκαιρία. Πόσο εφικτό είναι αυτό, με μία διοίκηση που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, δεν γνωρίζουμε. Εξ άλλου, σήμερα είναι Πρωταπριλιά και όλα μπορούν να γίνουν.