ΣΕΚΕ: Σε ανοδική πορεία η πιστοποιημένη καλλιέργεια καπνού

Με κερδοφορία και αυξημένο τζίρο έκλεισε τη χρονιά η ΣΕΚΕ

Την προώθηση της πιστοποιημένης αλλά και βιολογικής ανάπτυξης της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας έχει ως πρώτο στόχο – σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr – η διοίκηση της ΣΕΚΕ, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της αγοράς.

Μάλιστα στους στόχους της ελληνικής καπνοβιομηχανίας αναφέρθηκαν στις 31/3 σε ενημερωτική εκδήλωση στην Κομοτηνή εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, μεταποιητικών επιχειρήσεων, η Διεπαγγελματική Καπνού, παραγωγικοί και άλλοι φορείς. Την εκδήλωση διοργάνωσε σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής η Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ., θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International και η ΣΕΚΕ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Κομοτηνή ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός η παραγωγή του καπνού ανατολικού τύπου θα πρέπει να στηριχθεί με καινοτομίες, εφαρμοσμένη έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας, τόνισε πως «έχουμε ήδη δύο πιλοτικά χωριά, ένα στη Ροδόπη (Αρριανά) κι ένα στην Ξάνθη, όπου εφαρμόζουμε όλες τις καινοτομίες και την έρευνα που κάνουμε. Ξεκινάει από τη σπορά στα φυτά, φτάνουμε στο χωράφι όπου πάμε σε σκάλισμα πλέον με τη μηχανή και όχι με το χέρι. Μάλιστα έχουμε εξελίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκτός από την σκαλιστική μηχανή, και την συλλεκτική μηχανή. Όλα αυτά εφόσον προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, μειώνουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής και τον κόπο του παραγωγού. Προσπαθούμε να κάνουμε εφαρμοσμένη έρευνα, δηλαδή να μην κάνουμε έρευνα για την έρευνα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι παραγωγοί μας στηρίζουν, συμφωνούν με αυτά που κάνουμε και συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια».