Στην… ουρά των ΑΤΜ οι Αθηναίοι

Σε Περιστέρι, Πειραιά, Νίκαια, Αιγάλεω, Παγκράτι, Αμπελοκήπους, Γαλάτσι, Χαλάνδρι και Νέο Κόσμο

Στην… ουρά των ΑΤΜ οι Αθηναίοι

Λένε πως μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων και αποφασισμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Με ορμητήριο τη Λάρισα, μια ομάδα 100 παραγωγών, που και σκεπτόμενοι αποδείχθηκαν και αποφασισμένοι, μπορεί να μην αλλάξει τον κόσμο, δίνει όμως μια εικόνα για το πώς μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Παίρνοντας εκτός από την παραγωγική και την εμπορική τους τύχη στα χέρια τους, οι 100 κτηνοτρόφοι-μέλη του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, οι οποίοι παράγουν το 10% της εγχώριας παραγωγής, κάνουν το μεγάλο εμπορικό βήμα: μετά από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, μεταφέρουν στην Αθήνα το εγχείρημα της απευθείας διάθεσης φρέσκου γάλακτος μέσω αυτόματων πωλητών. Υλοποιώντας μια επένδυση της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, ο ΘΕΣγάλα, που ήδη μετρά 33 σημεία πώλησης σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, επεκτείνεται στην Αθήνα, ενεργοποιώντας αρχικά δέκα ΑΤΜ, μια καινοτομία που ο συνεταιρισμός εισήγαγε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια.

Ο ΘΕΣγάλα θα προμηθεύει καθημερινά την πρωτεύουσα με το φρέσκο, λίγων ωρών, συνεταιριστικό γάλα, μέσω ΑΤΜ σε Περιστέρι, Πειραιά, Νίκαια, Αιγάλεω, Παγκράτι, Αμπελοκήπους, Γαλάτσι, Χαλάνδρι και Νέο Κόσμο. Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Θανάσης Βακάλης, σε συνέντευξη Τύπου, στόχος είναι η επέκταση του δικτύου εντός του 2016 τόσο με την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης όσο και με την απόκτηση παρουσίας σε άλλα αστικά κέντρα. Αναφερόμενος στη λειτουργία του συνεταιρισμού, ο κ. Βακάλης τόνισε ότι η λειτουργία του αποτελεί «ένα ζωντανό παράδειγμα αυτοοργάνωσης, συνεργιών και ορθής λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα, που δείχνει την έμπρακτη απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας».

Το προφίλ

Ο ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από 100 αγελαδοτρόφους και 50 φάρμες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, στις οποίες παράγονται καθημερινά 120 τόνοι φρέσκο αγελαδινό γάλα. Το 2015, ο τζίρος ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Αsset του ΘΕΣγάλα αποτελεί το νέο ιδιόκτητο και πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος στη Θεσσαλία.