Στον δρόμο του πιστοποιημένου ελληνικού μεταξιού

Στην Ελλάδα διατηρούμε έξι καθαρά ελληνικές φυλές μεταξιού και μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουμε όλα τα αυγά που χρειαζόμαστε για τη δική μας παραγωγή

Στην αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό μετάξι θα ανταποκριθεί σημαντικά η Ελλάδα μετά τη δημιουργία αναπηνιστηρίου στο Σουφλί, που δρομολογείται από το ΥΠΑΑΤ μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 300.000 ευρώ.

Ο διευθυντής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης, μίλησε στην «ΥΧ» για τη σηροτροφία, που μπορεί να δώσει διέξοδο στον αγροτικό πληθυσμό.

Παρά την κάμψη που παρουσίασε το μετάξι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Από 10 δολάρια το κιλό που πουλούσε το νήμα η Κίνα, τώρα πωλείται 60-70 δολάρια.

«Στην Ελλάδα, επιχειρείται η αναβίωση του μεταξιού. Εκτροφή μεταξοσκώληκα γίνεται σε Ορεστιάδα, Φέρρες, Σουφλί, Καβάλα και Βοιωτία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παράγει 10-15 τόνους μετάξι και εισάγει 5.000. Φέτος, η Ελλάδα πρέπει να βγάλει τουλάχιστον 50 τόνους καθαρό κουκούλι, αλλά δεν υπάρχει εργοστάσιο αναπήνισης, κατά συνέπεια θα τα φάνε τα ποντίκια στις αποθήκες.

Πολλοί σηροτρόφοι πούλησαν στο εξωτερικό σε καλή τιμή, αλλά μεγάλο μέρος μένει αναξιοποίητο» επεσήμανε ο κ. Χαριζάνης, συμπληρώνοντας ότι «θα έχουμε πιστοποίηση ελληνικού μεταξιού με μεγάλη αξία.

Στην Ελλάδα διατηρούμε έξι καθαρά ελληνικές φυλές μεταξιού και μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουμε όλα τα αυγά που χρειαζόμαστε για τη δική μας παραγωγή, τα οποία θα παραχθούν στο Σηροτροφικό Εργαστήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών»

Μαρία Αμπατζή