Στοχευμένες καλλιέργειες στα Πιέρια Όρη

Στοχευμένες καλλιέργειες στα Πιέρια Όρη

Με εφόδια την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία, και στόχο την κάλυψη του κενού στον σχεδιασμό και στην καθοδήγηση για την εγκατάσταση νέων καλλιεργειών, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε έρευνα στην περιοχή των Πιερίων (Βρίας, Ρητίνης, Ελατοχωρίου) για την Αειφορική Ανάπτυξη Λιγότερο Ευνοημένων Περιοχών της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ΑγροΕΤΑΚ.

Βασικός σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η σταδιακή αντικατάσταση των καπνοκαλλιεργειών, που αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής, και ο εντοπισμός της βέλτιστης θέσης για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών.

Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Δρ Στέφανος Τσιάρας, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και με βάση τα χαρακτηριστικά και τα κριτήρια που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, όπως το κλίμα, το έδαφος, τα θρεπτικά στοιχεία κ.λπ., χαρτογραφήθηκαν οι περιοχές οι οποίες προσφέρονται για νέες καλλιέργειες.

Στους θεματικούς χάρτες που δημιουργήθηκαν σημειώνονται οι καταλληλότερες περιοχές για την καλλιέργεια –κυρίως- δενδρωδών, οι οποίες συμβάλλουν στην αειφορική ανάπτυξη και παράλληλα εναρμονίζονται με τον νέο στόχο της ΚΑΠ για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, κάθε κάτοχος αγροτεμάχιου μπορεί να έχει τα απαραίτητα δεδομένα ώστε να αποφασίσει ποια είναι η καταλληλότερη καλλιέργεια για την αγροτική του έκταση.

Οι προτεινόμενες θέσεις αφορούν τις καλλιέργειες που αναδείχθηκαν ως καταλληλότερες για την περιοχή, οι οποίες είναι οι καρυδιές, οι ελιές, οι κερασιές, οι μηλιές, οι κρανιές, οι ροδιές και οι καστανιές, ενώ, όπως τονίζει ο κ. Τσιάρας, η περιοχή ενδείκνυται επίσης για την καλλιέργεια αρώνιας και αρωματικών φυτών.

Αν και η κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά μείωσε δραστικά τον αριθμό των καπνοκαλλιεργητών, στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετοί παραγωγοί, καλύπτοντας ένα σημαντικό αριθμό στρεμμάτων. Πολλοί αγρότες της περιοχής προμηθεύτηκαν το σχετικό εγχειρίδιο επιμόρφωσης, το οποίο τους βοηθά όχι μόνο να επιλέξουν την καταλληλότερη καλλιέργεια, αλλά και να περιορίσουν το ρίσκο της επένδυσης.  

Αφροδίτη Χρυσοχόου