Με υπογραφές από Κομισιόν και ΤΧΣ ξεκλειδώνουν οι πληρωμές στα τεύτλα (upd)

Διαβεβαιώσεις ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η εξόφλησή τους για το προϊόν που παρέδωσαν στην ΕΒΖ την περυσινή σεζόν ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πληρωθούν και τη συνδεδεμένη εισέπραξαν οι εκπρόσωποι των τευτλοκαλλιεργητών από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης 15 Μαρτίου στην Αθήνα.

Οι δυο υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς πάνω στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας, εξήγησαν όμως ότι για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση της ΕΒΖ απαιτείται το πράσινο φως των κοινοτικών αρχών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κι αυτό γιατί υφίσταται η γνωστοί «εκκρεμμότητα» με το δάνειο των 30 εκατ. ευρώ που είχε χορηγηθεί στην εταιρεία επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αμφότεροι, ωστόσο, εμφανίστηκαν σίγουροι ότι οι σχετικές εγκρίσεις μπορούν να εξασφαλιστούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Εφόσον συμβεί αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση ενός μεγάλου μέρους από το νέο δάνειο που έχει αιτηθεί η ΕΒΖ ώστε να εξοφληθούν οι παραγωγοί και να προχωρήσουν στη σπορά για τη φετινή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφειλόμενα στους τευτλοκαλλιεργητές ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Βαγγέλη Αποστόλου διαμήνυσε στους καλλιεργητές ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που ανέρχεται στα επίπεδα των 53 ευρώ ανά στρέμμα και ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Εκτός από τους εκπροσώπους των τευτλοκαλλιεργητών από το Πλατύ, τις Σέρρες, την Ορεστιάδα και τη Λάρισα και τους δυο υπουργούς, στη συνάντηση της Τρίτης έδωσαν το παρών ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης.

Προς πλειστηριασμό τα δυο εργοστάσια στη Σερβία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, το σχέδιο αναδιάρθρωσης πάνω στο οποίο συζητούν η κυβέρνηση, η Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση της ΕΒΖ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση όλων των μη παραγωγικών ακινήτων της ΕΒΖ (όχι όμως και των ζαχαρουργείων σε Ορεστιάδα και Σέρρες) καθώς επίσης και την πώληση των δύο μονάδων στη Σερβία.

Αν και, όπως έγραψαν νωρίτερα το ypaithros.gr και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»,  η Πειραιώς έχει στα χέρια της συγκεκριμένη πρόταση ύψους 25 εκατ. ευρώ και για τις δύο μονάδες, φαίνεται ότι προκρίνεται τελικά η λύση του πλειστηριασμού ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερο τίμημα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) Γιώργο Λάντζα και εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών από ολόκληρη την Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους παραγωγούς για το σχέδιο βιωσιμότητας της ΕΒΖ που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και πρόκειται να εγκριθεί από το Δ.Σ. της Τράπεζας την τρέχουσα εβδομάδα.

Το σχέδιο, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της ΕΒΖ με το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Πειραιώς, προβλέπει την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης της εταιρείας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της για τα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα εκταμιευτεί μετά την έγκριση του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ζαχαρότευτλων της περσινής χρονιάς, ενώ το υπόλοιπο θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, αφού ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που ανέρχεται στα επίπεδα των 53 ευρώ ανά στρέμμα και ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τους κάλεσε να στηρίξουν την τευτλοκαλλιέργεια που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας.

Γιάννης Τσατσάκης

Nωρίτερα το ypaithros.gr μετέδιδε: 

Στο κατακόρυφο η αγωνία για την ΕΒΖ, ο Κόστιτς θέλει τις δυο μονάδες στη Σερβία

Με συνάντηση που πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης 15 Μαρτίου στο υπουργείο Οικονομίας παρουσία, μεταξύ άλλων, του Γιώργου Σταθάκη, του προέδρου της ΕΒΖ, Γιώργου Λάντζα και εκπροσώπων των τευτλοπαραγωγών συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από το μέλλον της Βιομηχανίας Ζάχαρης. 

Όπως έγραψε το ypaithros.gr, η συζήτηση επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που είχε προγραμματισθεί να γίνει την προηγούμενη Τετάρτη στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς μετατέθηκε για το εγγύς μέλλον. Με ανακοίνωση που εξέδωσε μια μέρα μετά το υπουργείο Οικονομίας επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικό, χωρίς ωστόσο να τοποθετείται επί της ουσίας του θέματος. Το υπουργείο αναφέρει ότι «η προσωρινή αναβολή της συζήτησης του αιτήματος της ΕΒΖ δεν θέτει σε κίνδυνο το επιχειρηματικό σχέδιο για την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησής της».

Επιπλέον σημειώνει ότι «βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ξεκινήσει η αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών για τη σοδειά του Σεπτεμβρίου 2015 και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΒΖ».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνάντηση που πραγματοποιείται την Τρίτη ο κ. Σταθάκης θα ενημερώσει τους τευτλοπαραγωγούς σχετικά με την εξόφληση των οφειλών και την βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της ΕΒΖ.

Το πώς θα γίνει αυτό, βεβαίως, με την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης ακόμα να εκκρεμμεί αποτελεί ένα –εύλογο- ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των οφειλομένων στους παραγωγούς ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ.

Ο «παλαιός γνώριμος» που θέλει τα εργοστάσια στη Σερβία

Όπως έγραψε στο τελευταίο της φύλλο η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», ένα από τα ακανθώδη θέματα των συζητήσεων αφορά το μέλλον των εργοστασίων στη Σερβία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Πειραιώς έχει στα χέρια της πρόταση από το Σέρβο επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς ο οποίος μέσω της εταιρείας του Sunoco Doo είχε εμφανιστεί και παλαιότερα ως υποψήφιος αγοραστής για το 82,33% της ΕΒΖ. Ο Κόστιτς φέρεται να προσφέρει 25 εκατ. ευρώ και για τα δύο ζαχαρουργεία.

Μέχρι στιγμής στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Πλατύ Ημαθίας έχουν σπαρθεί περί τα 30.000 στρέμματα ενώ εκπρόσωποι των παραγωγών εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμα μικρό χρονικό περιθώριο να μη χαθεί η χρονιά (μετά το τέλος του μήνα η καλλιέργεια θα είναι όψιμη).

Γιάννης Τσατσάκης