Προτάσεις Φέσσα στον Juncker για επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα

Αναλυτικά το σχέδιο του προέδρου του ΣΕΒ

Τέσσερις άξονες δράσης με στόχο, αφενός, τη σταθεροποίηση και αφετέρου την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Οι προτάσεις του κ. Φέσσα “έπεσαν” στο τραπέζι χτες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κ. Juncker και τον αντιπρόεδρο και επίτροπο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Valdis Dobrovskis, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια στρατηγική αναζωογόνησης των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία θέτει τις εξής προτεραιότητες:

  • Διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και εργαλείων με αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ως αντίβαρο στον υφεσιακό χαρακτήρα του νέου προγράμματος.
  • Ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σαφή διασφάλιση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα, άρση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων για τα εταιρικά κεφάλαια και αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων (NPLs).
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με άξονες:
    α) Εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική παραγωγή και την εξαίρεση της Ελλάδας λόγω καθίζησης του ελληνικού ΑΕΠ από τις υποχρεώσεις για τις εκπομπές CO2 για τη χώρα μας.
    β) Ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.
    γ) Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στη μισθωτή απασχόληση.
  • Δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, των Κοινωνικών Εταίρων και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Φέσσας δήλωσε σχετικά:

“Στις συναντήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον Επίτροπο Ντομπρόφσκις αναδείξαμε τη σημασία της σταθερότητας και της νομικής ασφάλειας που ζητούν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα μας, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια νέα πολιτική φορολογικών κυρίως κινήτρων υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων, καθώς και άμεσα μέτρα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ως προς το φορολογικό, ασφαλιστικό και ενεργειακό τους κόστος.”