Συνάντηση “Πρωτοβουλίας Αγροτών” με Αλεξιάδη

Καμία δέσμευση και καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν έλαβαν σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, για να του εκθέσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο και που ουσιαστικά τους διαλύουν.

Το μοναδικό στο οποίο κατάφερε να «δεσμευτεί» ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι ότι θα ξεκινήσει ένας… διάλογος, ενώ αρκέστηκε σε γενικές οικονομικές και φοροτεχνικές τοποθετήσεις. Κατά τα λοιπά, ανέφερε ότι το φορολογικό των αγροτών προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, έχει υπογραφεί και είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Το μόνο που διευκρινίστηκε στη συνάντηση ήταν για την χρήση του 2015, οπότε θα ισχύσει το 13% στην φορολογία των αγροτών, το 2016 θα φτάσει στο 20% και το 2017 θα αγγίξει το 26%.

Παράλληλα, τέθηκε από την «Πρωτοβουλία Αγροτών» μια σειρά θεμάτων, όπως το ζήτημα των αγροτιών δαπανών, το οποίο δεν μπορούν να καλύψουν, μιας και αυτό φτάνει για τους περισσότερους στο 50 – 60% του κόστους, της φορολογίας για τα ενοίκια εδάφους και της αύξησης του ΦΠΑ των εφοδίων, για τα οποία δεν πήραν καμία απάντηση. Έκρουσαν δε τον «κώδωνα του κινδύνου», ότι αν εφαρμοστούν όλα τα νέα μέτρα η ύπαιθρος θα καταρρεύσει, συμπαρασύροντας στον διάβα της τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.

Ο συντονιστής των αγροτικών συλλόγων της “Πρωτοβουλίας Αγροτών”, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, βγαίνοντας από την συνάντηση δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ σημείωσε ότι «προσπάθησα να μάθω στον υπουργό να μιλάει αγροτικά. Ο υπουργός είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθει τη δική μας γλώσσα, να καταλάβει το πρόβλημά μας. Οι οικονομολόγοι μιλούν μια άλλη γλώσσα, μιλούν με αριθμούς και νούμερα. Εμείς μιλάμε με το χέρι στην καρδιά. Είμαστε άνθρωποι που παλεύουμε στην λάσπη και στο μόχθο».

Τόνισε δε, ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για ισοδύναμα σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν να παλεύουν και οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν «εώς ότου γίνουμε κατανοητοί. Θα ενημερωθούν οι αγροτικοί σύλλογοι και από κοινού θα αποφασιστεί η μορφή και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσουμε». Συμπλήρωσε δε, ότι «είτε θα βρεθεί μια λύση είτε θα σταθούμε απέναντι δυναμικά. Διαφορετικά υπάρχει το ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την ημέρα που τα ανωτέρω θα ψηφίζονται στη Βουλή, με ένα συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και τη συμμετοχή των Συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Μαζί τους θα βρίσκονται και άλλες οργανώσεις. Πρόκειται για κάτι το οποίο «δεν θα το έχει ξαναδεί η Αθήνα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.