Τα συμπληρώματα διατροφής γονατίζουν τα φρουτολαχανικά

Μειωμένη η κατανάλωση λόγω των σκευασμάτων.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατανάλωση νωπών φρουτολαχανικών στην ΕΕ έδωσε, κατά τη διάρκεια της φετινής Fruit Logistica, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φρέσκων Προϊόντων – Freshfel (οργάνωση που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα όλων όσοι ασχολούνται με την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης φρούτων και λαχανικών). Ειδικότερα, τονίστηκε ότι η κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών της ΕΕ μειώθηκε κατά 11% την περίοδο 2004-2013. Η εντονότερη ύφεση –σύμφωνα με τα στοιχεία της Freshfel– σημειώθηκε στην Ισπανία (κατά 33%).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένα από τα αίτια της μείωσης κατανάλωσης νωπών φρουτολαχανικών στην ΕΕ-28 οφείλεται και στην αύξηση των συμπληρωμάτων διατροφής. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φρέσκων Προϊόντων, οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου είναι σημαντικές, γεγονός που υποβοηθείται και από την τάση χορτοφαγίας που, τα τελευταία χρόνια, υιοθετούν πολλοί Ευρωπαίοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Agricultural Market Information (AMI), που επίσης παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης Fruit Logistica 2016, η ετήσια παραγωγή φρούτων στην Ευρώπη για το 2015 ήταν μειωμένη κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την έρευνα, η ευρωπαϊκή παραγωγή ανήλθε σε 38 εκατ. τόνους περίπου. Παράλληλα, μείωση σε ποσοστό 3% έναντι του 2014 υπέστη η παραγωγή λαχανικών, η οποία και ανήλθε σε 61 εκατ. τόνους το 2015. Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο η εικόνα διαφοροποιείται. Το 2015 παρήχθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο 1,05 δισ. τόνοι λαχανικά και 830 τόνοι φρούτα. Τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα ήταν 820 εκατ. τόνοι φρούτα και 970 εκατ. τόνοι λαχανικά.

Του Χρήστου Διαμαντόπουλου