Πετρόπουλος προς αγρότες: «Αρχίστε τις μεταβιβάσεις…»

Το 80% των αγροτών αναμένεται να πληρώσει  934,26 ευρώ το χρόνο σε εισφορές, η οργανωτική δομή του ΟΓΑ με τους 3.500 ανταποκριτές παραμένει ως έχει και δεν προβλέπεται ειδική μεταχείριση στους αγρότες ,οι οποίοι θα πάρουν σταδιακά την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Τα παραπάνω υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σ΄ επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει οι παραγωγοί που έχουν παιδιά να ετοιμάζουν τις μεταβιβάσεις.

Για το θέμα των ενεργών συνταξιούχων που θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο ασφαλιστικό νόμο παρέπεμψε σε εγκύκλιο που θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς πάντως να αποσαφηνίζει επαρκώς αν τελικά θα “δουν” τη σύνταξή τους να περικόπτεται κατά 60% ή όχι (σ.σ. θέμα που έχουν κατ’ επανάληψη θέσει με δημοσιεύματά τους η εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα” και το ypaithros.gr).

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εργασίας εξήγησε πως θα υπάρξουν κλιμακωτές αλλαγές ώσπου να φτάσει να εναρμονιστεί η αγροτική σύνταξη με τις υπόλοιπες. Πιο αδικημένοι, όπως φάνηκε, είναι κατά τα λεγόμενα του Μιχάλη Τζελέπη, οι μικροαγρότες της Περιφέρειας και οι γεννηθέντες μετά την 1/1/1949, που βγαίνουν τώρα στη σύνταξη με το νόμο 4387/2016. 

«Η  περικοπή των συντάξεων έχει ως αφετηρία τη χρονική στιγμή που οι αγρότες θα παίρνουν, με τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται, την πληρότητα της σύνταξης αυτής. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν οι αγρότες», ανέφερε ο κ.Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε πως καλό είναι «οι πατεράδες και οι μανάδες στην ύπαιθρο χώρα να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις για τα παιδιά τους μετά τη νέα δυνατότητα που παρέχεται για ανάπτυξη, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα των νέων καλλιεργειών και των νέων αγροτών που θα ανοίξουν, ώστε να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα».

Διαμαρτυρίες Αραμπατζή

Διαμαρτυρίες στη Βουλή από πλευράς της Φωτεινής Αραμπατζή για το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος δεν ήρθε να απαντήσει στην ερώτηση για την περικοπή της σύνταξης των αγροτών κατά 60% μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου.  Η κ.Αραμπατζή κατήγγειλε πως «ο κ.Πετρόπουλος δεν ήρθε στη Βουλή όχι λόγω φόρτου εργασίας, γιατί, όπως μου αποκάλυψε ο ίδιος, δεν θα έρθει να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση και μάλιστα, όπως μου δήλωσε, δεν θα έρθει να την απαντήσει και ποτέ, γιατί κρίνει ότι εχθές απάντησε σε συναφή ερώτηση συναδέλφου βουλευτή άλλου κόμματος».

Άννα Στεργίου