Από την τράπεζα στη μελισσοκομία με αξιώσεις

Από την τράπεζα στη μελισσοκομία με αξιώσεις

Ο Μάκης Μπαϊρακτάρης ήταν διευθυντής υποκαταστήματος Τράπεζας και ζούσε κάτω από την πίεση που δημιουργούν οι ανάγκες τέτοιων επιχειρήσεων. Διέξοδός του η ενασχόληση με τα μελίσσια και η παραγωγή μελιού.

Η σύζυγός του, Μαρίνα, προέρχεται από μια οικογένεια που δεν είχε καμία σχέση με την αγροτική ζωή και καλλιέργεια. Η αγάπη, όμως, του συζύγου της για τα μελίσσια και την αγροτική ζωή όχι μόνο την έφερε και αυτή πιο κοντά σε αυτό το είδος ζωής, αλλά την κατέστησε και αξιόμαχο συνεργάτη όταν ο Μάκης έκανε το τόλμημα να εγκαταλείψει τη θέση του στην τράπεζα και να αφιερωθεί επαγγελματικά και συστηματικά στην παραγωγή μελιού.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η Μαρία Μπαϊρακτάρη, «η ενασχόληση της οικογένειας Μπαϊρακτάρη με τη μελισσοκομία ξεκινά το 1914 και εμείς αποτελούμε πλέον την τέταρτη γενιά. Το 2007 δημιουργούμε το πρώτο επαγγελματικό συσκευαστήριο μελιού και αρωματικών φυτών στην Ερμιονίδα και το 2008 δημιουργούμε το brand Ermionis, με το οποίο διατέθηκε για πρώτη φορά το προϊόν στην τοπική αγορά».

Από την τράπεζα στη μελισσοκομία με αξιώσειςΗ επιχείρηση εφαρμόζει από την αρχή το πρότυπο ασφαλείας τροφίμων ISO22000, ενώ στο κτήμα τα προϊόντα, καθώς και τα αρωματικά φυτά, είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Μια από τις πιο όμορφες στιγμές που ζει ο επισκέπτης στην επιχείρηση είναι η επίσκεψη στο Μουσείο Μελιού και Μέλισσας που δημιουργήθηκε το 2009 και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να γνωρίσει τον κόσμο της μέλισσας και την εξέλιξη της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά την παραγωγή μελιού.

Η συζήτηση κλείνει με τον Μάκη Μπαϊρακτάρη να μας μιλά για τον σεβασμό στην παράδοση, δείχνοντας παράλληλα την πέτρα που βρέθηκε στην τοποθεσία Χυνί και αποτελεί απόδειξη ότι η οικογένεια βρίσκεται στην παραγωγή έναν αιώνα πλέον.

Γιώργος Αργυρίου