Τ. Χανιώτης: Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν αυξηθεί ακόμη και μετά το ρωσικό εμπάργκο

Τ. Χανιώτης: Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν αυξηθεί ακόμη και μετά το ρωσικό εμπάργκο

Για τις προοπτικές μέσα από μια σειρά διατροφικών τάσεων που ευνοούν την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων προστιθέμενης αξία, μίλησε στο 2ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο Τάσος Xανιώτης, διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας στο συνέδριο που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα (η “ΥΧ” είναι χορηγός συνεδρίου του Συνεδρίου), ο κ. Χανιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν αυξηθεί ακόμη και μετά το ρωσικό εμπάργκο.

«Το 4% της ελληνικής οικονομίας θα πάρει περισσότερα απ’ ό,τι το υπόλοιπο 96% της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, μιλώντας για 7ετές σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο στον αγροτικό τομέα. Παρατήρησε δε ότι η ευρύτερη στροφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς το περιβάλλον δημιουργεί ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία.

Ο ίδιος μίλησε για προοπτικές μέσα από μια σειρά διατροφικών τάσεων που ευνοούν την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας και ανέδειξε τη σημασία του τρίπτυχου «έρευνα – καινοτομία – εφαρμογή» ως του νέου βασικού μέσου προώθησης της γεωργικής παραγωγής.

Περιγράφοντας το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Χανιώτης στάθηκε στην επιβράδυνση του ποσοστού ανάπτυξης κυρίως στις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες που έχει επιπτώσεις στο επίπεδο των τιμών των γεωργικών εμπορευμάτων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν αυξηθεί ακόμη και μετά το ρωσικό εμπάργκο.