Φορολογία και ασφαλιστικό αγροτών επί τάπητος στις συναντήσεις με τους δανειστές

Φορολογία και ασφαλιστικό αγροτών επί τάπητος στις συναντήσεις με τους δανειστές

Με την άφιξη του «κουαρτέτου» των δανειστών ανοίγει την Τετάρτη 9 Μαρτίου ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση στην Αθήνα με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η αυλαία των συναντήσεων ανοίγει στις 14:00 το μεσημέρι, με τη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 18:30 το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος θα έχει το πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα «ανοιχτά» θέματα της αξιολόγησης, μεταξύ αυτών και οι ρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τους αγρότες οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών.

Ειδικότερα, στο πεδίο του φορολογικού η κυβέρνηση στοχεύει να εντάξει τους αγρότες στην κλίμακα των μισθωτών και επαγγελματιών η οποία προβλέπει γενικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ για το σύνολο των εισοδημάτων τους εκτός από τις ενισχύσεις του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ, με τους συντελεστές φόρου να ξεκινούν από το 22% και να κλιμακώνονται όσο αυξάνεται και το εισόδημα.

Στο ασφαλιστικό, από το «κόσκινο» των θεσμών θα περάσει η κυβερνητική πρόταση για αυτονομία του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες (16% αντί για 20%) καθώς επίσης και όλα τα σενάρια για τον εσωτερικό βηματισμό (δηλαδή τις ενδιάμεσες ετήσιες αυξήσεις) στις εισφορές στο διάστημα της πενταετίας.